Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova otvorila je 29. maja u Bratislavi trodnevnu konferenciju o bezbednosti GLOBSEC, posvećenu ove godine uglavnom Ukrajini, apelom da ne popusti jedinstvo Zapada u podršci Ukrajini koju je pre više od godinu dana napala Rusija.

"Naše jedinstvo se testira. Oni koji tvrde da naše mere ne funkcionišu ili da treba da vodimo računa o vlastitim interesima varaju se. Događi od početka agresije na Ukrajinu pokazali su da su vreme i istina na strani demokratije", kazala je Čaputova otvarajući 18. GLOBSEC na kome, među nekoliko desetina evropskih zvaničnika, učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednica Slovačke podsetila je da je Evropa uspela da preživi i bez ruskog gasa, inflacija se postepeno smanjuje a Ukrajina uspeva da se suprotstavi Rusiji na frontu.

"Rusija danas kontroliše manje teritorija Ukrajine nego pre godinu dana. Iz toga treba da izvučemo jasnu pouku. Otporniji smo nego što smo sami očekivali. Snažniji smo nego naši protivnici. Ne smemo da se plašimo. Kao što je rekao predsednik Ruzvelt, jedina stvar koje treba da se plašimo je sam strah", kazala je Čaputova.

Noseće teme 18. međunarodne konferencije o bezbednosti vezane su za rat u Ukrajini i eksperti i svetski državnici raspravljaće o tome kako nastaviti podršku Ukrajini, o otpornosti Evrope suočene sa ratom na svojim granicama i kako da se ublaže globalne posledice tog rata - ekonomske, energetske i zbog prekida lanca snabdevanja.

Među više od hiljadu zvanica iz 60 zemalja su francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen a organizatori su pozvali i srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, doduše za različite panel rasprave.

Kurti i bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović raspravljaće 30. maja na temu "Odmrznuto? Zapadni Balkan i put u Brisel", dok predsednik Vučić zajedno sa albanskim premijerom Edijem Ramom učestvuje 31. maja u panel debati "Otvoreni putevi: Balkan se vraća u biznis".

GLOBSEC se održava od 29. do 31. maja u Bratislavi.

Izvor: Beta

Foto: GLOBSEC