Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su NATO da upute Ukrajini pozivnicu za članstvo i dali podršku za otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom ove godine.

U rezoluciji koja je usvojena 15. juna sa 425 glasova za, 38 protiv i 42 uzdržana, izražava se očekivanje da će pristupni proces za članstvo u NATO “početi odmah kada se završi rat i da će što pre biti završen”, saopštio je Evropski parlament.

Evroparlamentarci su naveli da do ostvarenja punog članstva, EU i njene članice, zajedno sa NATO saveznicima i istomišljenicima, moraju da blisko sarađuju s Ukrajinom na razvoju privremenog okvira za bezbednosne garancije, koji treba primeniti odmah nakon rata.

“Parlament naglašava da će integracija Ukrajine i u NATO i u EU ojačati regionalnu i globalnu sigurnost i osnažiti veze između Ukrajine i evroatlantske zajednice”, navodi se u saopštenju.

Poslanici EP su najsnažije osudili rusko rušenje brane Kahovka 6. juna, ocenivši da je to ratni zločin koji je izazvao velike poplave i ekološku katastrofu, kao i ekocid u Ukrajini.

“Svi odgovorni za ratne zločine, uključujući uništenje brane, odgovaraće u skladu s međunarodnim pravom”, naveli su poslanici.

Parlament je pozdravio odluku Evropskog saveta da Ukrajini da status kandidata 2022. i izrazio nadu da će Evropska komisija dati pozitivnu preporuku kada zemlja sprovede sedam koraka iznetih u mišljenju Komisije.

Evroparlamentarci su tražili jasan put za početak pristupnih pregovora sa EU koji bi, sa dovoljno podrške, mogli da počnu već ove godine.

Parlament je pozvao i na usvajanje sveobuhvatnog paketa EU za oporavak Ukrajine, koji bi trebalo da bude usmeren na trenutnu, srednjeročnu i dugoročnu pomoć, rekonstrukciju i oporavak.

U rezolucije se ističe da je važno da obnova Ukrajine bude povezana sa njenim pripremama za članstvo u EU i unutrašnjim reformama, kao i u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom.

“To će pomoći transformaciji zemlje u digitalno modernu zemlju blagostanja bez ugljenika i tržišnu ekonomiju”, navodi se u saopštenju.

Ukrajina je u septembru prošle godine podnela zahtev za članstvo u NATO. Naredni samit te vojne alijanse biće održan 11. i 12. jula u Vilnjusu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European Parliament