Lider konzervativne Nove demokratije Kirijakos Micotakis dobiće 26. juna mandat za formiranje vlade Grčke koji je dan ranije lako osvojio na parlamentarnim izborima. Između njegove partije i levičarske opozicije zabeležena je rekordna razlika a izbori su u grčki parlament uveli i nove stranke sa desnice.

Grčka predsednica Katerina Sakelaropulu danas će Micotakisu formalno dati mandat za novu vladu, nakon čega će položiti zakletvu i objaviti svoj novi kabinet, prenosi AP.
Na osnovu 99,67% prebrojanih glasova, Micotakisova Nova demokratija osvojila je 40,55% ili više nego dva puta više od levčarske Sirize sa 17,84%. To je najveća razlika za pola veka.

Izbori su održani po novom izbornom zakonu koji daje podsticaj prvoplasiranoj partiji pa će Nova demokratija u parlamentu sa 300 mesta imati 158 a Siriza 48. Stranka levog centra Pasok imaće 32 poslanika a Komunistička partija 20, preneo je AP.

Preostala 42 poslanička mesta podeliće tri partije krajnje desnice, uključujući jednu koju je podržao zatvoreni bivši lider ugašene, nacizmom inspirisane Zlatne zore, i jedna stranka krajnje levice.

Izlaznost je bila nešto manja od 53% u odnosu na malo više od 61% na izborima u maju.

Micotakisova kampanja bila je bazirana na obezbeđenju ekonomskog rasta i političke stabilnosti Grčke koja se postepeno oporavlja od gotovo deceniju duge finansijske krize.

Micotakis, diplomac s američkog Univerziteta Harvard, dolazi iz jedne od najistaknutijih političkih porodica u Grčkoj. Njegov pokojni otac, Konstantin Micotakis, bio je premijer devedesetih, njegova sestra je bila ministarka spoljnih poslova, a njegov nećak je aktuelni gradonačelnik Atine.

On je obećao da će pretvoriti Grčku u pro-poslovnu i fiskalno odgovornu članicu zone evra.

Ta strategija je do sada funkcionisala. Nova demokratija je porazila levičarske protivnike u maju, ključno osvojivši socijalistička uporišta na ostrvu Kritu i u oblastima s nižim prihodima u okolini Atine.

"Glasamo da bi ljudi mogli da imaju stabilnu vladu u naredne četiri godine", rekao je Micotakis posle glasanja 25. maja na severu Atine. "Siguran sam da će Grci zrelo glasati za svoj lični prosperitet i stabilnost zemlje", dodao je on.

Uprkos skandalima koji su pogodili Micotakisovu vladu pred kraj njenog mandata, uključujući otkrića o prisluškivanju visokih političara i novinara, i smrtonosne železničke nesreće 28. februara koja je razotkrila loše mere bezbednosti u javnom prevozu, birači su izgleda srećni što vraćaju na vlast premijera koji je doneo ekonomski rast (5,9% 2022.) i smanjio nezaposlenost na nivo od pre krize.

Izvor: DES/Beta

Foto: Beta/AP