Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Madridu da je imperativ za Evropsku uniju da se što pre pozabavi pitanjem proširenja radi prijema u članstvo Ukrajine, Moldavije i Zapadnog Balkana kako te zemlje ne bi potpale pod uticaj Rusije ili Kine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sančesom 3. jula, posle sastanka komesara EU i članova Vlade Španije, Fon der Lajen je rekla da Unija mora da gleda četiri godine unapred i da zamisli kakav taj blok treba da bude.

"Možemo li zamisliti da će Evropska unija biti bez Ukrajine, bez Moldavije, bez Zapadnog Balkana? A da ti delovi Evrope budu pod uticajem Rusije ili Kine? Nemoguće. Dakle, pravac puta je jasan. I zato sada moramo da počnemo da razmišljamo o tome kako da osiguramo da Evropa bude cela, kako da te zemlje budu deo EU", kazala je.

Posle sastanka evropskih komesara i španske vlade, na kojem su razmatrani planovi Španije za šestomesečno predsedavanje Savetom EU, započeto 1. jula, Fon der Lajen je navela da se Unija pitanjem proširenja mora pozabaviti "što pre, jer će biti potrebno vreme da se dođe do zaključka".

Kontinuirana podrška Ukrajini u njenom odupiranju ruskoj invaziji bila je važna tema sastanka, budući da je to prioritet za špansko predsedavanje Evropskom unijom.

"Prošlo je gotovo 500 dana od ruske brutalne invazije. Moramo pojačati našu podršku Ukrajini. To uključuje pouzdanu i redovnu finansijsku podršku", rekla je Fon der Lajen i ukazala da Komisija predlaže 50 milijardi evra podrške za obnovu do 2027. godine.

Zvaničnici EU procenjuju da su institucije tog bloka i 27 država članica pružili Ukrajini oko 75 milijardi evra u pomoći, oružju i municiji od početka ruske invazije u februaru 2022. godine. EU obezbeđuje 1,8 milijardi evra svakog meseca kako bi pomogla Ukrajini da održi ekonomiju.

Sančes je u subotu započeo predsedavanje Evropskom unijom posetom Kijevu, kako bi istakao podršku bloka Ukrajini. On se danas snažno založio za nastavak podrške u pomoći i oružju.

"Evropa i Ukrajina zajedno do pobede i slobode", rekao je Sančes danas.

Fon der Lajen je danas sa evropskim komesarima doputovala na jednodnevni sastanak u Madrid, što je prvi veliki događaj u okviru španskog predsedavanja Unijom, koje će trajati do 31. decembra.

Uz pitanje Ukrajine, među prioritetima španskog predsedavanja su i dogovor o migracijama, odnosi EU sa Latinskom Amerikom i reindustrijalizacija Evrope.

I Fon der Lajen i Sančes su izrazili uverenje da će EU finalizirati kontroverzni pakt o migracijama, uprkos stalnim razlikama u stavu Poljske i Mađarske, sa jedne strane, i drugih država, sa druge.

Članice EU su ranije ovog meseca napravile iskorak po pitanju reforme zakona o azilu, sporazumom o planu podele odgovornosti za migrante koji ilegalno ulaze u Evropu. Protiv tog sporazuma glasale su jedino Poljska i Mađarska.

Poseta komesara EU prvobitno je bila zakazana za 6. i 7. jul, ali je pomerena unapred zbog kampanje za parlamentarne izbore u Španiji 23. jula.

Fon der Lajen je izrazila uverenje da rezultati izbora neće uticati na ciljeve i agendu španskog predsedavanja.

Ankete pokazuju da bi Sančesova leva koalicija mogla da ode u opoziciju posle izbora i da bi novu vladu mogli da formiraju konzervativci ili koalicija koja bi uključivala ekstremnu desnicu, što je trend u većem delu Evrope.

Posle sastanka sa članovima Sančesove vlade, evropski komesari su otišli ​​u Kraljevsku palatu, gde ih je primio kralj Felipe Šesti.

Izvor: Beta

Foto: EU