U Španiji će u nedelju, 23. jula, biti održani parlamentarni izbori posle kojih bi još jedna članica Evropske unije mogla da dobije desničarsku vladu.

Dve desničarske i dve levičarske partije će se boriti za formiranje potencijalne koalicione vlade Španije, koja je trenutno predsedavajuća EU.

Ankete pokazuju da će pobediti konzervativna opoziciona Narodna partija čiji je lider Alberto Nunjes Fejho (Alberto Nunez Feijoo), ali da neće imati apsolutnu parlamentarnu većinu, pa bi vladu mogla da formira sa partijom krajnje desnice Voks.

Premijer Španije Pedro Sančes raspisao je vanredne izbore pošto su njegova Socijalistička radnička partija i manji koalicioni partner, levičarski Podemos (Ujedinjeni možemo), prertpeli težak poraz na lokalnim i regionalnim izborima krajem maja.

Najviše glasova na tim izborima osvojila je Narodna partija, kojoj ankete daju prednost i na parlamentarnim izborima.

Narodna partija i Voks su postigle dogovor o zajedničkoj vlasti u oko 140 gradova od maja, kao i u tri regiona, a Fejho nije isključio saradnju i na nacionalnom nivou.

Takva koalicija bi vratila krajnju desnicu u špansku vladu prvi put od demokratske tranzicije nakon smrti fašističkog vođe Franciska Franka 1975. i njegove 40-godišnje vladavine.

Fejho, bivši direktor državne zdravstvene službe i nacionalne poštanske kompanije, pobedio je na četiri uzastopnih regionalnih izbora u Galiciji, tradicionalnom uporištu Narodne partije. Njegova popularnost je munjevito rasla od kada je preuzeo partijsko vođstvo u aprilu 2022.

Ankete pokazuju da bi Voks mogao da osvoji treće mesto na parlamentarnim izborima, što bi značilo da bi njen lider Santjago Abaskal imao presudnu ulogu u formiranju vlade.

Voks se protivi pravu na abortus, negira klimatske promene i odbacuje potrebu da se vlada bori protiv rodnog nasilja.

Iako bi Sančesu mogli da idu u prilog privredni rast, pad nezaposlenosti i inflacije i povećanje penzija i minimalca, analitičari ocenjuju da glavni motiv glasanja neće biti ekonomija, nego sklanjanje Sančesa sa vlasti.

Narodna partija je tokom kampanje isticala da je Sančes formirao vladu sa Podemosom iako je ranije odbacivao takvu mogućnost, da je oslobodio devet katalonskih separatista iako je rekao da to neće učiniti, i da je pod njegovom vlašću usvojen zakon kojim je 100 seksualnih osuđenika ranije oslobođeno a više od 1.000 dobilo smanjene kazne.

Ono što bi moglo da promeni predviđanja jeste novi pokret Sumar, koji okuplja 15 malih levičarskih parija, uključujući Podemos, pod vođstvom sve popularnije ministarke rada Jolande Dijaz. Ako taj pokret završi na trećem mestu umesto Voksa, mogao bi da podrži socijaliste u formiranju nove levičarke vlade.

Sa vladom Narodne partije i Voksa Evropska unija bi dobila još jednu članicu sa desnicom na vlasti, posle Švedske, Finske i Italije. Druge zemlje, poput Nemačke i Francuske, zabrinute su kakve bi posledice takva promena imala na imigracionu i klimatsku politiku EU. Španija je preuzela predsedavanje Savetu EU 1. jula.

Izvor: AP

Foto: Beta/AP