Lider glavne španske opozicione Narodne partije Alberto Nunjes Fejho, koji je smatrao da mu je pobeda obezbeđena na prevremenim parlamentarnim izborima, pobedio je na papiru, ali bez većine neophodne za formiranje vlade.

Fejho (61), kojeg su sve ankete ipak u velikoj meri smatrale pobednikom, verovatno je na izborima 23. jula platio za svoju dvosmislenu strategiju u odnosu na ekstremnu desnicu, ali i za seriju grešaka koje su označile kraj njegove kampanje.

Proglašen na čelu Narodne partije u aprilu 2022. posle jedne od najgorih unutrašnjih kriza koje je ta stranka doživela, Fejho je imao težak zadatak da vrati na vlast stranku u opoziciji od 2018. godine.

On je pobedio sinoć jer je njegova stranka osvojila najviše glasova, ispred socijalista premijera Pedra Sančesa, ali daleko od apsolutne većine koja mu je potrebna da bi postao šef vlade.

Uprkos imidžu umerenog političara i njegovoj želji da od Narodne partije napravi stranku desnog centra, Fejho je brzo shvatio da ne može doći na vlast bez podrške Voksa, ultranacionalističke partije koju su formirali bivši veterani njegove stranke. Otuda i njegova nejasna strategija koja je dovela do neodlučnosti nekih njegovih pristalica, ocenio je Frans pres.

Lider Narodne partije, koji je tokom kampanje često ostavljao utisak da je malo previše siguran u sebe, takođe je nagomilao greške tokom košmarne poslednje nedelje kampanje, dok je prethodno bio favorit u anketama.

Tokom jednog televizijskog intervjua o jednom od najosetljivijih pitanja za jednog političara, pitanju penzija, Fejho je rekao da je njegova stranka dok je bila na vlasti, uvek povećavala penzije da budu približno jednake sa trenutnom inflacijom. Međutim, to se pokazalo kao netačno.

Potom je Fejho odlučio da bojkotuje poslednju televizijsku debatu glavnih kandidata, prepustivši teren Sančesu i radikalnoj levici da ga kritikuju, dok on nije bio tu da iznese svoje argumente, piše AFP.

Prema rezultatima, posle 96% prebrojanih glasova, Narodna partija vodi sa 136 mesta u parlamentu od 350 poslanika. Za apsolutnu većinu je potrebno 176 mesta.

Vladajuća Socijalistička partija je osvojila 122 mesta, ultra desničarski Voks 33, a levičarski Sumar ima 31 poslanika.

Izbori u Španiji izazvali su neobično interesovanje u inostranstvu zbog mogućeg dolaska na vlast saveza između konzervativne desnice i ultranacionalističke i ultrakonzervativne partije Voks, koja odbacuje postojanje rodnog nasilja, kritikuje "klimatski fanatizam" i veoma je otvoreno protiv zajednice LGBT i abortusa.

Takav scenario bi označio povratak na vlast krajnje desnice u Španiji prvi put od kraja diktature Fransiska Franka pre gotovo pola veka.

Kako se približavaju evropski izbori 2024. godine, špansko skretanje udesno posle Italije 2022, predstavljap bi oštar udarac za evropsku levicu, tim više jer Španija trenutno predsedava EU

Sančes politički preživeo izbore zbog veštine i upornosti

Španski socijalistički premijer Sančes osujetio je ankete dajući levici, poraženoj na parlamentarnim izborima, ipak šansu da ostane na vlasti, ocenila je agencija Frans pres.

Sančes i njegovi socijalisti su na opšte iznenađenje posle poraza na lokalnim izborima 28. maja pokazali na  prevremenim parlamentarnim izborima da imaju sposobnost da se odupru nevoljama.

Premijer je doneo "veoma rizičnu odluku" raspisivanjem ovih izbora, ali je još jednom pokazao da ima "dobar politički osećaj", ocenili su analitičari.

Dodali su da je Sančes, koji u narodu ima nadimak "El guapo" (Zgodni dečko), pokazao da ume da izađe iz teških situacija.

Sančes je uspeo tokom svog mandata da reformiše tržište rada i penzije, da poveća minimalnu platu za 50% i da uvede zakon kojim se rehabilituje sećanje na žrtve građanskog rata (1936-1939) i Frankove diktature (1939-1975).

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP