Bugarska vlada usvojila je program upravljanja koji za priotitet postavlja ulazak zemlje u šengensku zonu do kraja ove godine i ulazak u zonu evra od 1. januara 2025.

U programu usvojenom 26. jula su još tri prioriteta - stavljanje inflacije pod kontrolu, sprovođenje neophodnih reformi i izmene zakona kako bi se otvorio put za dalje tranše iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost koji podržava EU i unapređenje efikasnosti i transparentnosti upravljanja opštinskim projektima, saopštila je vlada.

Bugarsku osamnaestomesečnu rotirajuću vladu trenutno vodi Nikolaj Denkov iz prozapadnog bloka Nastavljamo promene koji će, nakon devet meseci na mestu premijera, prepustiti mesto bivšoj bugarskoj evrokomesarki Mariji Gabrijel iz stranke desnog centra GERB. Gabrijel je sada jedina zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova.

Vladin program dogovorile su dve političke snage koje dele vlast i trebalo bi da bude finansiran iz grantova EU i odredaba državnog budžeta za 2023, o čemu treba da se glasa u parlamentu 27. jula, preneo je seenews.com.

Ranije u julu Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se od Saveta EU traži da do kraja godine odobri ulazak Bugarske i Rumunije u Šengen. Dve zemlje od 2011. čekaju na pristupanje zoni putovanja bez pasoša jer nema jednoglasne odluke članica EU.

Portal seenews.com podseća i da je Bugarska ranije ove godine odložila planove za prelazak na evro sa 1. januara 2024. na 1. januar 2025. zbog kašnjenja sa usvajanjem traženih zakona i neuspeha u zadržavanju inflacije u okviru limita predviđenih Mastrihtskim kriterijumima.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK