Na sastanku na visokom nivou u septembru Brisel će izvršiti pritisak na Peking da smanji barijere za evropski izvoz, nakon što je deficit EU u trgovini sa Kinom dostigao gotovo 400 milijardi evra u 2022.

Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je za Fajnenšel tajms da "zapanjujući" deficit, koji je za dve godine udvostručen, ukazuje na potrebu da Peking otvori svoja tržišta.

"Trgovinske veze Kine i EU veoma su neuravnotežene. Kina ima ogroman trgovinski suficit", rekao je Dombrovskis u intervjuu. "A nivo otvorenosti kineske strane nije isti kao nivo otvorenosti EU", dodao je.

Njegov stav isti je kao američki. Američka predstavnica za trgovinu Ketrin Tai rekla je da Kina mora da ispravi "neizbalansirane" odnose koji su "nezdravi" i "štetni" za američku ekonomiju.

SAD koriste carine i izvozne zabrane nastojeći da promene stav Pekinga ali sa ograničenim uspehom. U 2022. je američki uvoz robe i usluga iz Kine dostigao rekord.

Dombrovskis je istakao da želi da očuva dobre odnose sa drugom po veličini svetskom ekonomijom i da očekuje od Pekinga da izrazi svoje zabrinutosti na sastancima Ekonomskog i trgovinskog dijaloga na visokom nivou EU-Kina sledećeg meseca, preneo je britanski poslovni dnevnik.

U 2022. je izvoz robe iz EU u Kinu bio stabilan - 230 milijardi evra, dok je uvoz porstao na 626 milijardi ili više od petine ukupnog uvoza EU.

Evropski komesar je rekao da će dijalog, koji se obično vodi između njega i kineskog vicepremijera, "pružiti priliku da se razgovara o ovim pitanjima i da se nađu rešenja".

On je takođe nagovestio da bi EU, ako se problemi ne reše, mogla da primeni niz novih "trgovinskih oruđa" koja je uvela poslednjih godina.

"Oruđa" EU uključuju instrument protiv prinude koji omogućava mere odmazde protiv trgovinskih mera koje za cilj imaju promene spoljne politike, poput bojkota, zatim mogućnost blokade investicija u EU od strane subvencionisanih kompanija, kao i zatvaranje tržišta državnih nabavki za zemlje koje nisu otvorile svoje tržište za biznis iz EU.

Dombrovskis je naglasio da EU razgovara o "uklanjanju rizika" a ne "razdvajanju", s obzirom na dominaciju kineske zelene tehnologije. "Moramo da nađemo način da sarađujemo sa Kinom dok se bavimo rizicima i mogućim strateškim zavisnostima", rekao je evropski komesar.

On je kritikovao nedavnu objavu Pekinga o ograničenju izvoza galijuma i germanijuma, metala koji se koriste za čipove, električna vozila i telekominikacijske proizvode.

Kako je rekao evropski komesar, Kina treba da nameće kontrolu izvoza samo kada je to "zasnovano na relevantnim bezbednosnim" pitanjima i u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

EU razmatra uvođenje svog pristupa izvoznoj kontroli koji će, prema rečima Dombovskisa, biti usko fokusiran na polje nacionalne bezbednosti.

On je pozvao Kinu da pomogne da se "udahne novi život" u sistem međunarodne trgovine, preneo je Fajnenšel tajms.

"Kina je imala ogromne koristi od članstva u STO ali mnoge kineske prakse zapravo narušavaju jednake uslove (za poslovanje)", rekao je Dombrovskis.

Evropski komesar je rekao i da je važno da Kina sarađuje na reformi STO jer je jedna od zemalja koje su imale najviše koristi od te organizacije. "Takođe bi trebalo da bude u interesu Kine da sistem dobro funkcioniše",  dodao je.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK