Potpredsednik Evropske komisije, Holanđanin Frans Timermans jedini je kandidat za lidera izbornog saveza dve stranke levice na vanrednim opštim izborima u Holandiji u novembru, saopštile su 11. avgusta te dve partije.

Timermans će predvoditi savez Laburističke partije levog centra, koja je u Evropskom parlamentu članica političke grupe socijalista i demokrata S&D, i Zelene levice, koja je deo evropske političke grupe Zeleni/EFA.

Timermans je kao izvršni potpredsednik Komisije zadužen za Evropski zeleni dogovor i klimatsku akciju, a od 2012. do 2014. bio je  šef holandske diplomatije.

Njegovo zvanično imenovanje za lidera koalicije očekuje se 22. avgusta, posle izjašnjavanja članova dve stranke.

U poruci na Tviteru, dve stranke su pohvalile Timermansa kao lidera koji Holandiji pokazuje "smer za zeleni i socijalni" politički kurs, koji je "u stanju da pomiri nesuglasice, koji želi da obnovi povereenje i ima jasnu viziju budućnosti" Holandije, prenela je agencija AP.   

Dve partije su se u julu dogovorile da izađu na izbore sa jedinstvenim političkim programom i jedinstvenom listom kandidata, u nastojanju da ujedine stranke levice i levog centra na fragmentiranoj holandskoj političkoj sceni.

Taj savez vodi prema najnovijim anketama sa 18,5%, što je oko 7,6 procentnih poena više nego što su dve partije, nastupajući odvojeno, osvojile na parlamentarnim izborima 2021. godine.  

Poslednje četiri vladajuće koalicije u Holandiji prevodila je liberalno-konzervativna Partija za slobodu i demokratiju (VVD) donedavnog premijera Mark Rutea.  

Poslednja Rutevova četvoročlana kolicija podnela je ostavku u julu, nako što nije postignut dogovor o paketu mera za rešavanje migrantskog pitanja.

Rute, koji je ujedno bio i najdugovečniji holandski premijer, od oktobra 2010. godine, najavio je da će napustiti politiku kada posle izbora bude formirana nova vladajuća koalicija.

Posle Ruteove ostavke, Timermans je 20. jula najavio da će napustiti Evropsku komisiju, u kojoj je još od 2014, kako bi se posvetio politici u svojoj zemlji.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU