Evropska komisija je 16. avgusta odlučila da registruje evropsku građansku inicijativu "Očuvanje i razvoj ukrajinske kulture, obrazovanja, jezika i tradicija u državama članicama EU".

Organizatori inicijative pozvali su Komisiju da pojača mere za podršku integraciji ukrajinskih izbeglica u EU.

Oni su takođe pozvali Komisiju da predloži novo zakonodavstvo za očuvanje ukrajinske kulture, jezika, tradicija i baštine, kao i da uspostavi panevropsku strukturu integracijskih centara.

EK je saopštila da je odluka o registraciji pravne prirode i da se njome ne prejudiciraju konačni pravni ni politički zaključci Komisije o inicijativi ni eventualne mere koje Komisija namerava da preduzme ako inicijativa dobije potrebnu podršku.

"Budući da ta evropska građanska inicijativa ispunjava formalne uslove utvrđene relevantnim propisima, Komisija smatra da je pravno prihvatljiva, ali u ovoj fazi još nije analizirala suštinu predloga", navodi se u saopštenju.

Nakon današnje registracije, organizatori imaju šest meeseci da počnu da prikupljaju potpise.

Ako inicijativa za godinu dana prikupi milion potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija će morati da reaguje.

Komisija će tada doneti odluku da li će postupiti prema zahtevu iz inicijative ili će ga odbiti, a odluku će u svakom slučaju morati da obrazloži.

U predlogu inicijative navodi se da je cilj da se premoste kulturne razlike i osnaži ukrajinsko kulturno i jezičko nasleđe u EU zajednici, negujući osećaj pripadnosti i promovišući integraciju ukrajinskih izbeglica.

Predlagači inicijative su naveli da bi trebalo uspostaviti informacione centre koji bi pružali savetovanje i pomooć, uključujući pravnu i psihološku podršku, kako bi olakšali integraciju ukrajinskih izbeglica u zemljama domaćinima, uz očuvanje njihovih nacionalnih i jezičkih identiteta.

Takođe bi organizovali obrazovne programe za decu i odrasle, držali časove o ukrajinskoj kulturi, istoriji i njenoj povezanosti sa istorijom zemalja EU, pomagali kulturne i druge aktivnosti ukrajinskih izbeglica.

Istraživanja pokazuju da oko 40% izbeglica planira da ostane u EU, radije nego da se vrati u Ukrajinu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service