Kandidatkinja španske Socijalističke radničke partije Fransina Armengol izabrana je danas za predsednicu donjeg doma parlamenta, što bi moglo da poveća šanse sadašnjeg premijera Pedra Sančesa da formira novu vladu.

Za Armengol je glasalo 178 poslanika, a podršku su joj sa 14 glasova dale i dve katalonske separatističke partije. Armengol je bila liderka regije Balearskih ostrva na katalonskom govornom području od 2015. do juna 2023. godine.

Kandidat konzervativne Narodne stranke dobio je 139 glasova.

To je bilo prvo glasanje u parlamentu posle izbora 23. jula na kojima nijedna grupa nije osvojila dovoljno glasova da samostalno formira vladu, a partije levice i desnice imaju gotovo jednak broj poslanika u donjem domu sa 350 mesta.

Za Armengol je glasalo sedam poslanika radikalne partije Zajedno za Kataloniju (Junts), čiji osnivač Karles Pućdemon živi u izgnanstvu u Briselu pošto je Španija izdala nalog za njegovo hapšenje zbog organizacije referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017.

Iz te stranke su odmah istakli da su glasali isključivo za predsednika parlamenta i da to ne ukazuje da će partija podržati Sančesa.

Ukolilko bi ipak dali podršku dosadašnjem premijeru, Pućdemon bi bio u poziciji da određuje kurs španske politike naredne četiri godine.

Sančesovi socijalisti, zajedno sa strankom Zajedno, levičarskom koalicijom Sumar i još četiri manje partije imaju 171 poslanika, a isto toliko imaju i Narodna stranka, desničarska partija Voks i još jedna manja partija. Za apsolutnu većinu potrebno je 176 glasova.

Poraz Narodne stranke, koju predvodi Alberto Nunjes Fejho, u ovom glasanju uglavnom je posledica njene saradnje na regionalnom i lokalnom nivou sa partijom Voks, koja je treća po jačini politička snaga, ali koju mnoge parlamentarne partije smatraju toksičnom, prenosi AP.

S druge strane, stavovi Pućdemona su takođe politički neprihvaljivi za većinu Španaca.

Pućdemon, bivši predsednik Katalonije, želi da naredna vlada garatuje pomoć za stotine sepratista koji se suočavaju s pravnim problemima zbog učestvovanja u pokušaju otcepljenja tog regiona.

Takođe traži da Madrid odobri referendum o nezavisnosti Katalonije, uslov koji je neprihvatljiv za Sančesa.

Ostaje da se vidi da li će Sančes uspeti da obezbedi istu podršku ako od španskog kralja dobije mandat za formiranje vlade. Ukoliko ne uspe, Španci bi mogli ponovo da izađu na birališta.

Konsultacije kralja sa liderima partija o novom mandataru počeće narednih dana.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto:Beta/AP