Dok južnoafrički predsednik Siril Ramafosa poručuje uoči sastanka vođa Južne Afrike, Kine, Indije, Brazil i šefa ruske diplomatije 22. avgusta da se nikako ne želi da zemlje izvan sfere Zapada budu uvučene u "suparništvo velikih sila", mediji i diplomate u EU smatraju da se samit "globalnog juga" u Johanesburgu održava "u okolnostima podela i sukoba interesa u svetu".

"To je posebno izazvano ratom u Ukrajini", naglašava francuski list Mond.

A u vreme avgustovskih odmora retki diplomatski zvaničnici u Briselu podsećaju na to da su čelnici "globalnog juga" stavili do znanja da "ukrajinski rat ne smatraju svojim ratom", kako je to s iznenađenjem nedavno obelodaio francuski predsednik Emanuel Makron, i odbili da osude rusku agresiju na Ukrajinu jer smatraju da su "razni krivci za to", što je izazvalo ljutnju i zabrinutost posebno SAD i EU.

BRICS zemlje, kako se ustalio naziv za Brazil, Kinu, Indiju i Rusiju, jedino zahtevaju da se uspostavi mir i nanovo ravnoteža u svetskim ekonomskim odnosima i pravedniji multipolarni sistem odlučivanja u svetskim poslovima, a to podržavaju mnoge « vanzapadne » države koje žele da se pridruže BRICS.

Južnoafrički predsednik je poručio da je "svet sve složeniji i podeljen sve više na suprotstavljene tabore", a BRICS i mnoge zemlje u svetu "žele da se uspostavi mnogo uravnoteženiji svetski poredak".

Nemački portal »Dojče vele » prenosi mišljenje američkih stručnjaka koji ukazuju na to da je « od ruske invazije na Ukrajinu BRICS dobio novi zamah i snagu, što "izaziva zabrinutost na Zapadu".

Pogledi su posebno uprti u nastojanje SAD da suzbije uticaj Kine, posebno u Aziji, i u potvrdu toga predstavlja i najnoviji vojno-bezbednosni, ekonomski i tehnološki pakt SAD, Japana i Južne Koreje.

Ugledni indijski komentator B.D. Badrakumar smatra da je "Zapad paranoičan na saradnju i samit BRICS" i tome u prilog navodi da su neki vodeći zapadni mediji i agencije izneli tvrdnju kako sutra u Johanesburg neće ići indijski predsednik Narendra Modi, a što je Nju Delhi zvanično opovrgao.

Badrakumar navodi da "administracija američkog predsednika Džoa Bajden uopšte nije očekivala da će nastojanja da se izazove podela i izoluju Rusija i Kina ovako završi...jer je Globalni jug krenuo da se otme nadzoru velikih sila i potraži svoje strategijsko pouzdanje i samostalnost".

Komentatori u EU i SAD su ciljeve saradnje « BRICS » shvatili kao nastojanje da se promeni svetski poredak koji služi interesima SAD i bogatih zemalja, a šefica indijski diplomatije Naledi Pandor je objasnio da "Globalni jug mora biti uključen u multilateralne svetske sisteme".

čelnici i komentatori "Globalnog juga" ukazuju na to da zemlje BRICS imaju 40% svetskog stanovništva i blizu 30% svetskog bruto domaćeg proizvoda, a očekivanja su i da Kina postane vodeća svetska ekonomija 2035.godine, uz Indiju koja beleži izuzetan privredni i tehnološki napredak.

Samit u Johanesburgu je pored ostalog postavio zadatke da se ojača saradnja u trgovini, obrazovanju ekonomskih, finansijskih i akademskih stručnjaka, a Južna Afrika posebno želi da se osnaži saradnja u proizvodnji vakcina i zelenog vodonika, dok Rusija traži dajoj Kina pomogne da premosti nedostatak u proizvodnji čipova zbog zapadnih sankcija.

Bezbednost i strategije i misije očuvanja mira su takođe na radnom stolu, a zemlje ove grupe za saradnju su već osnovale razvojnu banku, što se na Zapadu vidi kao pokušaj da se zaobiđu Svetska banka i Međunarodni monetarni fond i "Globalnom jugu" pruže mogućnosti povoljnijeg finansiranja razvojnih potreba.

To bi podrazumevalo i već delom uspostavljenu trgovinu u nacionalnim valutama ili « korpi deviza » za plaćanje, a s ciljem da se umanji svetska dominacija američkog dolara u trgovini i finansijama.

"Ne može se poreći da globalni sistem sada karakteriše određena nepravednost. Nema jednakosti između zemalja juga u razvoju i zemalja razvijenog severa", kaže Luanda Mpungose sa Južnoafričkog instituta za međunarodne poslove.

I Antara Gosal Sing iz indijskog trusta mozgova "Observer riserč faundejšen" se slaže: "Evidentni su duboki nedostaci u trenutnoj međunarodnoj arhitekturi koja ne odražava današnju politiku, ekonomiju i demografiju".

Izvor: Beta

Foto: Pixabay