Kralj Španije Felipe Šesti poverio je lideru desnice Albertu Nunjesu Fejhou mandat za sastav nove vlade, ali konačnu reč o budućem šefu vlade daće donji dom parlamenta.

Kralj je predložio Alberta Nunjesa Fejhoa, lidera desničarske Narodne stranke "za kandidata za predsednika vlade", potvrdila je nova predsednica parlamenta iz redova socijalista, Fransina Armengol.

Felipe Šesti je opravdao odluku time što je Narodna stranka osvojila najviše glasova na izborima, prenele su agencije.

Kraljeva odluka je bila neizvesna jer ni Fejho ni odlazeći socijalistički premijer Pedro Sančes nisu osvojili apsolutnu većinu na prevremenim parlamentarnim izborima održanim 23. jula.

Donji dom parlamenta sada mnora da odredi termin za glasanje o 61-godišnjem mandataru, koje ne može da bude pre 28. avgusta.

U prvom  krugu glasanja Fejhou je potrebna apsolutna većina od najmanje 176 glasova, dok bi mu u drugom krugu za izbor za premijera bila dovoljna i prosta većina.

Njegove se šanse smatraju dosta skromnim jer je Narodna stranka na izborima prošla gore nego što se očekivalo i u parlamentu sa ukupno 350 poslanika osvojila 137 mandata, piše agencija dpa.

Podbacio je i njen potencijalni koalicioni partner, krajnje desna, populistička partija Voks koja je izgubila 19 poslanika i ostala na 33 mandata, tako da ni zajedno nemaju apsolutnu većinu.

Ako kandidatura lidera konzervativaca u parlamentu propadne, na red bi posle izvesnog vremena došao odlazeći premijer Pedro Sančes.

Njegova Socijalistička partija na izborima takođe nije ispunila očekivanja i osvojila je 121 poslanički mandat.

Međutim, Sančesu španski mediji daju nešto veće šanse pošto može da računa na podršku 31 poslanika levičarskog saveza Sumar i nekih manjih regionalnih partija.

Uz to Sančes je sklopio sporazum i sa katalonskom separatističkom partijom Zajedno za Kataloniju (Junts), bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pućdemona koji živi u ergzilu u Belgiji. Međutim, partija Junts, koja ima sedam poslanika, zahteva referendum o samostalnosti Katalonije što će Sančes verovatno odbiti.

Posle prvog glasanja u donjem domu parlamenta, počinje odbrojavanje - ako zemlja u roku od dva meseca ne dobije vladu, ide se na nove izbore, koji se moraju odžati u roku od 47 dana od raspisivanja.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP