Evropska komisija usvojila je 5. septembra predlog za olakšavanje prekograničnih aktivnosti neprofitnih organizacija u EU.

Nova pravila će unaprediti funkcionisanje unutrašnjeg tržišta uklanjanjem pravnih i administrativnih prepreka za neprofitna udruženja koja posluju ili žele da posluju u više članica. Na taj način će se promovisati uloga neprofitnih organizacija u stvaranju ekonomskih i društvenih vrednosti u EU i omogućiti jednaki uslovi.

Sada neprofitna udruženja koja su aktivna u drugoj članici ne dobijaju priznanje kao pravni subjekti i često moraju da se po drugi put registruju ili čak osnuju novo pravno lice u toj zemlji.

Procenjuje se da će zahvaljujući novim pravilima oko 310.000 neprofitnih udruženja trenutno pogođenih tim preprekama kada deluju u drugoj članici EU smanjiti administrativne troškove za 770 miliona evra godišnje ili potencijalno 8,5 milijardi u periodu od 15 godina.

Očekuje se da će se potencijalno još 185.000 neprofitnih organizacija uključiti u prekogranične aktivnosti, ako identifikovane prepreke budu uklonjene, što bi moglo da proizvede do 4,2 milijarde evra dodate vrednosti u periodu od 15 godina.

Neprofitna udruženja stvaraju ekonomsku i društvenu vrednost širom EU i deluju u ključnim sektorima, poput zdravstva, socijalnih usluga, kultutre, istraživanja i razvoja, obrazovanja.

U članicama EU ima 3,8 miliona neprofitnih udruženja koja doprinose BDP Unije sa 2,9%.

Predlog će biti dostavljen Evropskom parlamentu i Savetu na odobravanje. Kada bude usvojen, članice će imati dve godine da unesu direktivu u nacionalne zakone.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com