Posle napada Rusije na Ukrajinu, Šahovskoj federaciji Rusije praktično je zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima i ona je u međuvremenu napustila Evropsku šahovsku uniju i priključila se azijskoj asocijaciji, ali su i Rusiju napustili mnogi vodeći igrači.

Ruski igrači mogu da učestvuju na međunarodnim turnirima izvan svoje zemlje, ali ne pod ruskom, nego pod zastavom Međunarodne šahovske federacije FIDE, pišer portal Česbejz (chessbase.com).

Profesionalni šahisti, velemajstori prošle i ove godine masovno su napuštali Rusiju i menjali šahovske saveze. Neki od njih našli su utočište i u Srbiji.

Lista transfera FIDE pokazuje da je prošle godine registrovano nešto manje od 100 prelazaka iz ruske u neku drugu šahovsku federaciju, a ove godine je taj broj do septembra porastao za još skoro 100 vrhunskih igrača, koji karijeru nameravaju da nastave izvan Rusije.

Sa Nikitom Vitjugovim, koji je otišao u Englesku, Rusija je od septembra ove godine ostala bez četvrtog po rejtingu šahovskog velemajstora u zemlji.

Uz Vitjugova, otišao je još jedan velemajstor, Sanan Sjugirov koji je bio peti na ruskoj rang listi, a sada je broj jedan mađarske reprezentacije.

Velemajstor i nekadašnji ruski šampion Jevgenij Aleksejev od 2023. igra za izraelsku šahovsku federaciju.

Bivši evropski prvak Anton Demčenko i Vladimir Fedosejev igraju za Sloveniju, a Aleksander Motilev za Rumuniju. U Srbiji su  novu domovinu našli velemajstori Aleksandar Predke i Aleksej Sarana, koji su od marta ove godine članovi Šahovskog saveza Srbije.

Pavel Tregubov već dugo živi u Francuskoj, ali se posle početka rata i formalno pridružio šahovskom savezu te zemlje, a Maksim Čigajev  igra za Španiju.

Nije bolja situacija ni u ruskom ženskom vrhunskom šahu. Najpoznatija imena su velemajstorke Alina Kašlinskaja koja je otišla u Poljsku i Aleksandra Kostenjuk koja sada igra za Švajcarsku.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay