Evropska komisija i Velika Britanija 7. septmbra postigle su politički sporazum o britanskom učešću u programu EU za istraživanja i inovacije Horajzon Evropa i Kopernikusu, klimatskoj opservatoriji EU.

Sporazum će omogućiti EU i Velikoj Britaniji da prodube odnose u istraživanjima i inovacijama okupljajući zajednice istraživača.

"EU i Britanija su ključni strateški partneri i saveznici i današnji sporazum to dokazuje. Nastavićemo da budemo na čelu globalne nauke i istraživanja", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Komisija je saopštila da je sporazum potpuno u skladu sa Sporazumom o trgovini i saradnji EU i Britanije.

London će imati obavezu da finansijski doprinese budžetu EU. Procenjuje se da je reč o sumi od gotovo 2,6 milijardi evra godišnje za učešće u Horajzonu i Kopernikusu, inače delu Svemirskog programa.

Britanski istraživači i organizacije od 1. januara 2024. moći će da učestvuju u Horajzonu Evropa kao njihove kolege iz članica EU i imaće pristup finansiranju iz tog programa, navela Komisija.

Navodi se da će to omogućiti britanskim naučnicima da budu deo svetske mreže istraživača i inovatora koji rade na globalnim izazovima u oblastima klime, energije, digitalizacije, industrije, svemira, zdravlja...

Kroz priključivanje Kopernikusu London će dobiti i pristup uslugama iz programa svemirskog nadzora i praćenja EU koji je deo Svemirskog programa.

Postignuti sporazum mora da odobri Savet pre formalnog usvajanja u Specijalizovanom odboru za učešće u Unijinim programima EU-Britanija.

Velika Britanija je izašla iz EU poslednjeg dana januara 2020. posle 47 godina članstva.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK