Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji podržao je 2030. kao rok za proširenje koji je dao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, iako je to suprotno zvaničnom stavu šefice Komisije Urusle fon de Lajen.

Mađarski evrokomesar se ne slaže da stavom Evropske komisije da ne treba da postoji datum koji je cilj za proširenje EU čime se, piše briselski Politiko, otvara pitanje unutrašnjeg jedinstva izvršne vlasti Unije o toj ključnoj temi.

Kada je reč o roku za proširenje koji je predložio Mišel, Varheji je za vreme dvodnevne posete Turskoj (6-7. septembar) rekao da Komisija treba da bude spremna za nove članice do 2030.

"Sa naše strane, neumorno radimo na tom cilju tako da sam veoma srećan što konačno vidim da i članice počinju da se kreću i politički mobilišu i spremne su da politički investiraju kako bi do 2030. imali nove članice EU", rekao je Varheji u Ankari na konferenciji za štampu sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom.

To predstavlja odstupanje od zvaničnog stava Evropske komisije da je proširenje EU "proces zasnovan na zaslugama" bez zvaničnog datuma za njegov završetak, piše briselski portal.

Varheji nije prvi visoki zvaničnik EU koji je podržao ambiciozniji vremenski okvir za proširenje EU.

Tako je prošle nedelje šef diplomatije EU Žozep Borel pozdravio rok za proširenje tvrdeći da bi to "mobilisalo našu (EU) energiju i energiju zemalja kandidata".

Proširenje se probilo na vrh liste prioriteta EU nakon ruske agresije na Ukrajinu, uz jačanje pritiska na Komisiju da pre kraja godine otvori pregovore o pristupanju sa Ukrajinom i Moldavijom.

Kada je reč o Turskoj, evropski komesar je tokom posete srušio nade da bi ta zemlja, čije je nastojanje da se pridruži Uniji decenijama u zastoju, u skorijoj budućnosti mogla da postane članica.

Prema njegovim rečima, da bi se pregovori ponovo pokrenuli, Ankara treba da se ozbiljno posveti jasnim kriterijumima Evropskog saveta koji se odnose na demokratiju i vladavinu prava.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK