Evropska unija je "najoštrije osudila nelegitimne" lokalne i regionalne izbore koje je Rusija organizovala na anektiranom polustrvu Krim, u gradu Sevastopolju i na okupiranim teritorijama na istoku Ukrajine.

Lokalni i regionalni izbori održani su od 8. do 10 septembra u Rusiji, ali i na teritorijama koje je ona okupirala u Ukrajini, uključujući Krim i delove regiona Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson.

Ruske vlasti objavile su pobedu Jedinstvene Rusija predsednika Vladimira Putina na tim izborima, navodeći da je ta partija osvojila više od 70% glasova.

Predsednica ruske Centralne izborne komisije Ela Pamfilova pozdravila je izbore koji su se, prema njenoj oceni, odvijali dinamično i sa malo prekršaja.

EU je 11. septembra u saopštenju visokog predstavnika odbacila te "nove beskorisne pokušaje Rusije da legitimiše svoju ilegalnu vojnu kontrolu nad ukrajinskim teritorijama", ocenivši da je to još jedan izraz kršenja zakona, uključujući i Povelju UN, kao i nezavisnosti i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.  

U saopštenju se naglašava da EU neće priznati ni održavanje ni ishod tih "takozvanih izbora", a da će se rusko političko rukovodstvo suočiti sa posledicama svojih nelegalnih postupaka.

Navodeći da su ti takozvani izbori održani u senci nasilnog i ilegalnog nametanja ruskog državljanstva Ukrajincima, deportacije dece i sistematskog kršenja ljudskih prava, EU je saopštila da pozdravlja hrabrost Ukrajinaca koji su odbili da učestvuju na tom fingiranom glasanju i nastavljaju da se odupiru ruskoj okupaciji.

EU navodi da su vlasti izbore u celoj Rusiji održale u svetlu pojačane cenzure, napade na opozicione političare, organizacije civilnog društva i nezavisne medije i sve druge disidentske glasove.

Represivno zakonodavstvo i političko kažnjavanje koji su rezultirali ograničenjem građanskih i političkih sloboda već su unapred onemogućili mnoge kandidate da učestvuju na izborima, a biračima ograničili pravo izbora i pristup informacijama.    

EU je pozvala Rusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda i da poništi svoje represivne zakone.

I na regionalnim izborima u samoj Rusiji se ne očekuju nikakva iznenađenja jer je opozicija ućutkana, i gde se kritike ukrajinskog sukoba bespoštedno guše.

Od početka napada na Ukrajinu hiljade Rusa je osuđeno, ponekad na teške kazne, zbog protesta protiv rata. I na izborima nije bila zastupljena nikakva stvarna opozicija, jer su ruski opozicinari uglavnom ili u zatvoru ili u egzilu, prenele su agencije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP