Velika većina građana EU podržava mere preduzete 2022. radi zaštite potrošača i kompanija od kolebljivih cena energije, kao i mere koje se preduzimaju za unapređenje energetske bezbednosti i zelene tranzicije, pokazao je novi Eurobarometar čiji su rezultati objavljeni 11. septembra.

Takođe se beleži veliki konsenzus oko podrške jačanju industrije čiste tehnologije, kao i odgovora EU na agresiju Rusije na Ukrajinu.

Čak 86% građana EU smatra da su inicijative na evropskom nivou za ograničavanje posledica rasta cena energije bile značajne a po 80 i više procenata podržava zajedničke nabavke gasa, izgradnju partnerstva sa drugim globalnim igračima i smanjenje preterane trgovinske zavisnosti od zemalja poput Rusije i Kine.

Mere EU za ubrzanje digitalne transformacije i povećanje otpornosti ekonomije EU kao važne vidi više od tri četvrtine ispitanika.

Osmoro od desetoro ispitanih misli da EU treba da napuni skladišta gasa kako bi izbegla rizik od nestašice, da treba da podstakne proizvodnju čistih tehnologija u zemljama bloka i da njene mere za cilj treba da imaju smanjenje potrošnje energije.

Istraživanje je pokazalo i da 85% građana misli da je rat u Ukrajini ukazao na potrebu EU da obezbedi energetsku i ekonomsku sigurnost.

Istovremeno Evropljani i daje podržavaju Ukrajinu i Ukrajince  - 86% podržava dalju humanitarnu pomoć ljudima pogođenim ratom, 77% sa dobrodošlicom dočekuje ljude koji beže od rata a 71% podržava uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji.

Takođe dve trećine ispitanika širom EU misli da Unija treba da podrži ukrajinski put evrointegracija.

Istraživanje Fleš Eurobarometar o izazovima i prioritetima EU u 2023. obavljeno je u 27 članica krajem avgusta a obuvatilo je 26.514 građana.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK