Evropski parlament 12. septembra je odobrio imenovanje Bugarke Iliane Ivanove za evropsku komesarku za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade.

Za su glasala 522 evroposlanika, 27 je bilo protiv a 51 uzdržan, saopštio je Evropski parlament.

Ivanova je ranije u septembru dobila pozitivnu ocenu Odbora za industriju, istraživanja i energetiku i Odbora za kulturu i obrazovanje nakon tročasovnog slušanja.

Tada je predstavila svoje prioritete za ulaganja u istraživanja i inovacije u EU, unapređenje veština, promovisanje kohezivne uloge kulture i osnaživanje mladih.

U slušanju u odborima Bugarka rekla da je EU u nauci među liderima ali da je "pejzaž" iscepkan a investicije ispod 3% BDP i ispod investicija globalnih konkurenata.

Ivanovu je krajem juna predložila šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon što je intervjuisala nju i drugog  kandidata koga je predložila bugarska vlada Danijela Lorera.

Fon der Lajen je rekla da su oba kandidata pokazala posvećenost EU i poslu evropskog komesara i da oboje imaju relevantno iskustvo, ali je odlučila da preloži Ivanovu.

Kada je reč o iskustvu u pitanjima EU, Ivanova je bila članica Evropskog revizorskog suda od 2013. a pre toga evroposlanica  i potpredsednica odbora za budžetsku kontrolu.

Pre glasanja u plenumu, pozitivne ocene koje je Ivanova dobila od odbora potvrdili su Konferencija predsedavajućih odborima Parlamenta i Konferencija predsednika (predsednica EP i lideri političkih grupa).

Ivanova će zameniti Mariju Gabrijel koja se sredinom maja povukla sa funkcije u EK kako bi postala potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Bugarske.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropski parlament