Godinu dana pre izbora u nemačkoj pokrajini Brandenburg, ankete pokazuju da najveće poverenje birača uživa ekstremno desna Alternativa za Nemačku (AfD), i to je treća pokrajina na istoku Nemačke u kojoj ta partija vodi u anketama, a popularnost joj raste i u drugim delovima Nemačke.

AfD je partija koju nemačka Služba za zaštitu ustavnog poretka, domaća tajna služba, drži pod prismotrom zbog sumnje u desni ekstremizam.

Najnovija anketa instituta Infratest-dimap pokazala je da AfD u Brandenburgu ima podršku 32% građana, dok bi socijaldemokratska SPD, koja u toj pokrajini vlada već 30 godina, došla na svega 20% glasova, preneli su nemački mediji.

AfD je od poslednjeg istraživanja javnog mnjenja u aprilu rejting popravila za čak devet procentnih poena.   

U saveznoj državi Saksoniji, AfD bi prema anketi objavljenoj krajem avgusta bila izbor 35% građana, ubedljivo ispred na saveznom nivou opozicione demohrišćanske CDU koja u toj pokrajini ima vlast, i koja je došla na 29%.

I u Saksoniji su pokrajinski izbori za godinu dana, a istog meseca održavaju se i u Tiringiji, gde AfD takođe vodi u istraživanjima javnog mnjenja.

U Tiringiji kandidat AfD ubedljivo vodi i uoči drugog kruga izbora za gradonačelnika univezitetskog grada Nordhauzena, 24. septembra.  

Međutim, popularnost te stranke raste ubrzano i u nekim pokrajinama na zapadu Nemačke, pa je tako i u Bavarskoj i u Hesenu stigla na 17%.

Ipak, za sada nemačke partije, kako vladajuća SPD, Zeleni i liberalna FDP, tako i opozicioni demohrišćani i Levica, odbijaju bilo kakvu saradnju sa AfD.

AfD je osnovana 2013. godine kao krajnje desna, evroskeptična partija, a tokom godina je samo još više skretala udesno, sa politikom  usmerenom protiv migranata, stranaca, manjina  i Evropske unije. Takođe negira i postojanje klimatskih promena i vrlo je sklona Moskvi.

Njeni stavovi i istupi njenih lidera doveli su je pod lupu službe za zaštitu ustavnog poretka.

U nedavno objavljenom programskom dokumentu saopštila je da će se, ako dođe na vlast, zauzeti za smanjivanje finansijskih doprinosa EU i za transformaciju Unije u ekonomsku i interesnu zajednicu.

Obećala je i drastično smanjenje izdataka za zaštitu migranata, za borbu protiv klimatskih promena, za razvojnu pomoć drugim državama, kao i ponovno stavljanje u funkciju gasovoda Severni tok prema Rusiji.

AfD smatra i da se niža cena energenata može postići kroz smanjenje poreza i ponovno otvaranje i izgradnju atomskih centrala.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP