Evropska komisija 15. septembra formalno zatvara Mehanizm za saradnju i verifikaciju (CVM) za Bugarsku i Rumuniju.

CVM je uveden kada su Bugarska i Rumunija pristupile EU 2007. kao prelazna mera za ubrzavanje napretka u oblastima pravosuđa i borbe protiv korupcije, kao i organizovanog kriminala u Bugarskoj.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je Bugarskoj i Rumuniji na značajnom napretku koji su postigle od ulaska u EU.

"Vladavina prava je jedna od naših osnovnih zajedničkih vrednosti i obe članice sprovele su značajne reforme poslednjih godina", istakla je šefica Komisije.

Komisija je od 2007. redovno izveštavala o napretku relevantnih reformi u Bugarskoj i Rumuniji. U oktobru 2019. objavila je poslednji CVM izveštaj za Bugarsku a u novembru 2022. za Rumuniju.



Nakon toga, za obe članice EU Komisija je ocenila da su na zadovoljavajući način ispunile obaveze utvrđene Mehanizmom u vreme ulaska u Uniju i da treba da nastave da rade na sprovođenju konkretnih obaveza iz zaključaka izveštaja. Obe zemlje taj posao su završile u junu.

Evropska komisija navodi da je u julu obavestila Savet i Evropski parlament o nameri da formalno zatvori CVM za Bugarsku i Rumuniju pošto su ispunjene sve konkretne obaveze iz zaključaka u izveštajima Mehanizma.

Dodaje se da će EK nastaviti da sarađuje sa dve zemlje u okviru godišnjih izveštaja o vladavini prava, kao za sve članice Unije.

Potpredsednica EK za vrednosti i trnsparentnost Vera Jurova izrazila je zadovoljstvo što su Bugarska i Rumunija ispunile sva merila iz Mehanizma.

"Posvećenost i bliska saradnja sa EK tokom godina dale su rezultate. Važno je da se zadrži momentum i nastave napori u okviru ciklusa godišnjih izveštaja o vladavini prava", rekla je Jurova.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK