Rumunski premijer Marsel Čolaku najavio je da će pred Evropskim sudom pravde pokrenuti postupak zbog veta Austrije na ulazak njegove zemlje u zonu Šengena.

Čolaku je u intervjuu za nemačko izdanje dnevnika Štandard rekao da Rumunija zbog austrijske blokade, a u svetlu rata u Ukrajini, trpi štetu koja iznosi najmanje dva odsto BDP, dakle nekoliko milijardi evra.

"Ono što ne mogu da prihvatim je objašnjenje da veto na Šengen ima veze sa izbornom  kampanjom u Austriji", rekao je Čolaku, dodajući da, sa izuzetkom Austrije, sve zemlje podržavaju prijem Rumunije u šengensku zonu i da se ta tema nađe na dnevnom redu EU.

"Nije tačno ni ono što kaže (austrijski kancelar Karl) Nehamer da preko Rumunije stiže pojačan talas migranata. Uveli smo zajedničke pogranične patrole sa Srbijom upravo zato da to pitanje skinemo sa dnevnog reda", rekao je Čolaku.

"Ali ako Nehamer ponovo neopravdano bude koristio pravo veta, kao premijer ću morati da osporim odluku Austrije pred Evropskim sudom pravde i zatražim obeštećenje za gubitke zbog neulaska u Šegen", naglasio je rumunski premijer, a na ponovljeno pitanje da li će podneti tužbu rekao je: "Kategorično, da".

Upitan o početku pregovora Evropske unije sa rumunskim susedom Moldavijom i članstvom te zemlje u NATO, Čolaku je rekao da je Moldavija kad je reč o NATO ustavnopravno neutralna zemlja.

"Ali Ukrajina i Moldavija moraju ove godiene da počnu pretpristupne pregovore sa EU. Ali istovremeno treba uputiti pozitivan signal i Severnoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegoviji u Srbiji. Inače će u tim državama samo porasti frustracija", rekao je premijer Rumunije.

Čolaku je ocenio da za najteže ekonomske teškoće postoje rešenja i da bi u EU i demokratskim zemljama trebalo "potpuno zabraniti" kupoinu ruskog gasa i ruske robe.

Podsetivši da su neke članice EU zatražile izuzeće od zabrane uvoza ruskog gasa, on je rekao da to sa ekonomskog staništa razume, ali da misli da je pogrešno.

"Rumunija je svoju lekciju već odavno naučila i zato ne zavisi od ruskog gasa. Od pre nedelju dana je i Republika Moldavija nezavisna od ruskog gasa. Postoje ucvej rešenja i za teške ekonomske probleme. Zto mislim das bi bilo ispravno zabraniti prodaju ruskog gasa i ruske robe u EU i u demokratskim davama", rekao je Čolaku.

"postoji ogroman razlika između onoga što time gubimo, naime nešto malo komfora, i onoga što se dešav a u Ukrajini. Treba imati u vidu šta bi se dogodilo kada bi Ruska Federacija pobedila. Ne bism o li tako stv orili prilikuj da se ljudi poput Putina umnože i u drugim evrpskim džavama?", rekao je Čolaku.

Čolaku se u načelu saglasio i sa ocenom šefa delegacije Evropske unije u Austriji, Martina Zelmajera, da Beč plaća krvave pare Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu tako što uvozi ruski gas.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Vlada Rumunije