Kako bi se ruski dijamanti držali podalje od tržišta, belgijski premijer Aleksander de Kro zatražio je od juvelira da "načine poslednji korak" i obezbede  uspeh inicijative o dijamantima Grupe 7.

Iako je agresija Rusije na Ukrajinu počela pre više od godinu i po dana,  nije bilo ciljanih sankcija za blokadu ruske trgovinr dijamantima i prihod od njihove prodaje pomaže finansiranje rata, prenosi .brusselstimes.com.

S obzirom da je Antverpen svetski centar trgovine nebrušenim i brušenim dijamantima, Belgija i EU nisu bile voljne da uvedu neku vrstu sankcija na dijamante.

Sada  se međutim belgijski premijer zalaže za mehanizam za praćenje kako bi se sprečilo da ruski dijamanti nađu put do tržišta  zemalja Grupe 7.

"Ruski dijamanti postali su simbol rata i kršenja ljudskih prava", rekao je De Kro obraćajući se sinoć (20. septembra) liderima idustrije nakita u generalnom sekretarijatu Belgije u Njujorku

Istakao je da Grupa 7 želi da smanji ruske prihode od dijamanata. "Kao vodeći centar za trgovinu dijamantima, Belgija ima odgovornost da doprinese uspehu (inicijative G 7)", dodao je De Kro.

Pošto je sistem praćenja gotovo spreman, De Kro je pozvao zainteresovane strane industrije nakita da dovrše inicijativu.

"Da bi se sistem učinio potpuno transparentnim,  potrebno je mnogo rada koji treba da obavimo zajedno. Hajde da preduzmemo taj poslednji korak za implementaciju sistema 1. januara 2024. godine", rekao je belgijski premijer, .preneo je brusselstimes.com.

Taj sistem praćenja biće alternativa predloženoj evropskoj zabrani uvoza dijamanata koja je isključena u poslednji čas iz runde evropskih sankcija Rusiji ranije ove godine.

Belgija je ranije bila u najmanju ruku dvosmislena kada je reč o uviđenju sankcija na ruske dijamante.

U aprilu 2022, dan nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u jednom obraćanju eksplicitno osudio trgovinu dijamantima u Antverpenu, De Kro je rekao da bi rezultat zabrane ruskih dijamanata bio ravan nuli dok bi uticaj na Evropu bio veliki.  To je za posledicu imalo optužbe da je stao na stranu trgovine dijamantima u Antverpenu umesto pomeranja tržišta u Dubai.

Novi protkol sledljivosti bio bi zasnovan na više mehanizama verifikacije, uključujuči Kimberli sertifikat uveden pre 20 godina da bi se suzbili "krvavi dijamanti" na globalnom tržištu.  Sve bi se obavljalo preko blokčejn tehnologije.

Ukoliko bude uspešan,  sistem bi trebalo da  eliminiše ruske dijamante i smanji njihovu vrednost na tržištu u korist dijamanata iz Afrike.

Prema procenama, Rusija je najveći svetski proizvođač nebrušenih dijamanata a zemlje Grupe 7 pokrivaju 70% potrošačkog tržišta.

Izvor: Dnevno evropski servis

Foto: Pixabay.com