Međunarodna humanitarna organizacija Oksfam saopštila je da postoji rizik da Evropska unija krši međunarodna pravila koristeći pomoć namenjenu razvoju u Africi da bi zaustavila migracije.

U izveštaju “Od razvoja do odvraćanja” navodi se da šest od 16 identifikovanih migracijskih aktivnosti koje finansira EU u Nigeru, Libiji i Tunisu, ukupne vrednosti 667 miliona evra, potencijalno krše pravila o pomoći.

Oksfam je naveo da EU sve više koristi pomoć za zaustavljanje migracije umesto za promovisanje razvoja i iskorenjivanje siromaštva.

“Više pomoći se usmerava ka aktivnostima koje sprečavaju migraciju i predstavljaju potencijalni rizik po ljudska prava, a ne ka promovisanju bezbedne i regularne migracije i ekonomskog razvoja kroz migraciju”, navodi se u izveštaju objavljenom 21. septembra.

U Nigeru, dodaje se, EU nesrazmero raspoređuje pomoć za kontrolu migracije i obezbeđivanje granica, a samo jedna od osam aktivnosti analiziranih u toj zemlji podržava sigurnu i regularnu migraciju.

U Libiji nijedna pomoć namenjena migraciji nije usmerena ka podsticanju sigurne i regularne migracije u EU.

“Ovakvo korišćenje pomoći rizikuje kršenje i međunarodnih i EU pravila o pomoći”, ocenio je Oksfam.

U izveštaju se napominje da Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja nadgleda da globalna pravila o pomoći, definiše pomoć kao “promociju ekonomskog razvoja i blagostanja zemalja u razvoju” i navodi da se “aktivnosti koje zanemaruju prava prisilno raseljenih osoba i migranta ne kvailifikuju kao pomoć”.

Pravila same EU navode da je cilj pomoći Unije postizanje “smanjenja i dugoročno iskorenjivanje siromaštva”.

Stručnjak za EU migracije u Oksfamu Stefani Poup izjavila je da se evropska pomoć koristi kao sredstvo za zaustavljanje migracije umesto za ono čemu je namenjena – zaustavljanje siromaštva.

“EU rizikuje pljačkanje svog budžeta za pomoć da bi izgradila Tvrđavu Evropa, dok ucenjuje zemlje koje nisu članice EU da preuzmu odgovornosti Evrope u pogledu azila i migracija”, rekla je Poup i dodala da EU sve više sredstva za pomoć koristi za odvraćanje migranata na račun razvoja.

U nekim slučajevima, EU koristi pomoć za rešavanje problema koje je ona izazvala drugom pomoći.

Kao primer se navodi da je EU uključena u obuku i kupovinu brodova za libijsku obalsku stražu, koja je odgovorna za presretanje migranata na moru i njihovo  vraćanje u Libiju, gde se krše prava migranata, a zatim koristi budžet za pomoć da evakuiše migrante iz te zemlje zbog loših uslova.

Takođe, EU daje pomoć tuniskoj obalskoj straži uprkos dokumentovanim izveštajima o kršenju ljudskih prava od strane tuniskih vlasti.

Direktorka Oksfama u Nigeru Konata Papa Sostene izjavila je da primena EU politike u Nigeru stvara humanitarnu krizu na granici s Alžirom.

“Umesto borbe protiv sirmoaštva, pomoć se preusmerava da bi se zaustavila migraciju u Evropu. U međuvremenu, strana pomoć Nigeru je jedva zagrebala površinu, sa četiri od 10 osoba koje su živele u ekstremnom siromaštvu 2021”, rekla je ona.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP