Grčka koalicija radikalne Levice, Siriza, izabrala je za novog predsednika stranke Stefanosa Kaselakisa. Ono što je neobično je da je novi lider partije poznate po izrazitom neprijateljstvu prema krupnim finansijskim institucijama bivši bankar koji je bio zaposlen u firmi Goldman-Saks.

Kasno uveče 24. septembra Kaselakis je sa 75% prebrojanih glasova imao nedostižnu prednost pred svojom suparnicom Efi Ahcioglu, preneo je portal Politiko.

Izbog novog predsednika stranke usledio je nakon što je levičarska Siriza na izborima ovog leta pretrpela dva teška poraza od konzervativne Nove demokratije, zbog čega je njen donedavni lider, bivši grčki premijer Aleksis Cipras podneo ostavku posle 15 godina na čelu stranke.  

Kaselakis se gotovo niotkud pojavio na političkoj pozornici i svoju je kandidaturu za lidera stranke najavio krajem avgusta.

Kaselakis (35), prvi lider neke stranke u Grčkoj koji se otvoreno deklarisao kao homoseksualac i koji je u braku sa Amerikancem Tajlerom Makbetom, uspeo je da pobedi bivšu ministrku rada Ahcioglu, koja je bila favorit, a ujedno i prva žena koja se nadmetala za vođenje Sirize.

Novi lider Sirize svojevremeno je zaradio nadimak "zlatni dečko" zato što je radio kao investicijski bankar u globalnoj bankarskoj grupaciji Goldman-Saks.

On je sve do proleća ove godine živeo u SAD i ima veoma malo iskustva sa grčkom političkom scenom, a njegov je uspon na čelo vodeće opozicione partije u toj zemlji bio šokantno brz.    

U junu je učestvovao na grčkim opštim izborima kao kandidat Sirize, ali neuspešno.

Zatim je u avgustu izazvao pometnju video spotom u kojem je najavio da će se kandidovati za šefa stranke i izjavom da je on osoba koja može da porazi sadašnjeg premijera, lidera Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa.

Kaselakis je rekao da je lično video kako kapital jeftino kupuje ljude i kako "arogancija stvara novac" i da je shvatio da karijera u bankarstvu više nije za njega.

Iako su mediji u kampanji za šefa stranke do detalja pratili njegove navike, ponašanje, način, oblačenja, ishrane, Kaselakis nije davao intervjue i njegova politička uverenja su i dalje veoma nejasna.

On je sebe u kampanji opisivao kao levičara patriotu koji želi da ponovo obnovi "grčki san". Rekao je i da namerava da ukine obavezan vojni rok, da ga zameni radom za zajednicu, i da uvede profesionalnu vojsku.  

Njegova suparnica Ahcioglu je, istovremeno, vodla kampanju u kojoj se zalagala za povećanje plata, jačanje socijalne države i javne infrastrukture i borbu protiv klimatskih promena.

Izvor: Dnevni  evropski servis

Foto: Beta/AP