Evropska ombudsmanka Emili O'Rajli zatražila je od Evropskog parlamenta zvaničnu podršku u naporima da natera Evropsku komisiju da postupi po njenim preporukama kako bi se smanjila sistemska kašnjenja u rešavanju zahteva javnosti za pristup dokumentima.

U specijalnom izveštaju za Parlament, Ombudsmanka je navela da istrage njene službe pokazuju da, iako je Komisija nagovestila da već primenjuje većinu preporuka, i dalje postoje značajana kašnjenja u vezi pristupa javnosti dokumentima.

Kašnjenja se obično tiču zahteva za pristup dokumentima od velikog javnog značaja. Nedavni primeri pokazali su da je Komisiji bilo potrebno više od godinu dana da se pozabavi zahtevima u vezi sa migracijama, fondovima EU za oporavak i sankcijama Rusiji.

Istovremeno je Ombudsman uočio veliki rast broja žalbi zbog kašnjenja Komisije u davanju pristupa dokumentima i njihov broj je do sada u 2023. već četiri puta veći nego u celoj 2020.

"Građani s pravom očekuju da administracija EU bude otvorena, moderna i uslužna a Komisijin pristup je daleko ispod tih očekivanja", navela je O'Rajli.

Kako je dodala, kašnjenja potkopavaju mogućnost građana EU da direktno i blagovremeno proveravaju odluke i politike EU.

"Komisija mora suštinski da preispita svoj pristup i ispravi sistemske probleme", istakla je Evropska ombudsmanka.

Ona je navela da joj je cilj da pomogne da javnost značajno učestvuje u demokratskom životu EU, što je pravo po Ugovorima EU. Dodala je da je baš zbog toga zatražila podršku Parlamenta.

Istraga Ombudsmana pokrenuta 2022. otkrila je da se kada ljudi traže od Komisije da preispita svoju prvobitnu odluku da odbije ili odobri samo delimičan pristup traženim dokumentima, rokovi iz uredbe o transparentnosti prekrše u 85% slučajeva.

Za više od 60% takvih odluka o preispitivanju bilo je potrebno više od 60 radnih dana iako je maksimalni rok 30 radnih dana.

U preporukama je Ombudsman predložio Komisiji da odvoji veće resurse za rešavanje prihvaćenih zahteva, da se konstruktivno i otvoreno angažuje sa ljudima koji traže dokumenta i da predvidi teme od javnog interesa kako bi bila proaktivno transparentna.

Evropski ombudsman je od 1995, kada je uspostavljen, uradio 20 specijalnih izveštaja za Evropski parlament. Prethodni, iz 2018, ticao se bojazni oko nedostatka zakonodavne transparentnosti u Savetu EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: ombudsman.europa.eu