Bivši holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hukstra danas će pokušati da ubedi evroposlanike da je pravi čovek za posao evropskog komesara za klimatske akcije. Dan kasnije, isto će raditi Maroš Šefčovič ali za mesto potpredsednika Evropske komisije za Zeleni dogovor.

Slušanje u Evropskom parlamentu 2. oktobra za Hukstru neće biti samo forma jer tog političara desnog centra već oštro kritikuju zbog nedovoljnog znanja o klimatskim politikama, zato što je ranije radio za naftnog džina Šel i zbog protivljenja okončanju vađenja gasa na polju Groningen.

Briselski Politiko piše da bi grupa Socijalisti i demokrate (S&D) mogla da pokaže nezadovoljstvo zbog nominacije Hukstre ali da se očekuje da ga podrži jer želi da njihov čovek Šefčovič bude potvrđen kao potpredsednik Komisije na slušanju 3. oktobra.

Naime, Evropska narodna partija (EPP) neće obarati kandidata S&D koja pak neće obarati kandidata EPP jer "ako jedan padne, padaju oba".

Hukstra će u obraćanju, kako je za Politiko rekao jedan zvaničnik EU, nastojati da uveri evroposlanike u svoju posvećenost nastavku klimatske agende EU pozivajući se na to da je, iako možda nema klimatske akreditive, "vodio ministarstva finansija i spoljnih poslova koja su dva vodeća ministarstva u Holandiji".

Zvaničnik EU ukazao je na pismo Zelenih u kome se navodi pet obaveza koje žele da preuzmu Hukstra i Šefčovič u svojim slušanjima, uključujuću ambiciozne i na "nauci zasnovane" ciljeve za smanjenje emisije do 2040, uvođenje roka do koga članice EU treba postepeno da ukinu subvencije za fosilno gorivo i završetak Zakona o obnovi prirode do kraja mandata, što je posebno kontroverzno pitanje u Holandiji.

Zvaničnici kažu da su zahtevi Zelenih, čija će podrška biti potrebna za usvajanje zakona, bili poput "javnog određivanja referentnih tački" jer postavljaju očekivanja oko toga šta Hukstra treba da istakne u razgovoru sa evroposlanicima.

"Možemo očekivati da će se (Hukstra) danas obavezati da će predstaviti planove za ciljeve za smanjenje emisije do 2040. u prvom kvartalu 2024. godine", rekao je zvaničnik EU.

Hukstra želi da bude potvrđen ove nedelje, s obzirom da će se ministri za klimu EU sresti 16. oktobra da pripreme njegov mandat za klimatske pregovore UN.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP