EU i SAD planiraju da udruže snage i kreiraju zajedničku carinsku zonu koja će uvesti carine na uvoz čelika i aluminijuma iz "netržišnih ekonomija" poput Kine.

Drugim rečima, ideja je da se stvori klub ekonomija istomišljenika koji bi uveo carine na uvoz iz ekonomija za koje se smatra da obilno subvencionišu ključne sektore, poput čelika i čiste tehnologije.

Plan odnosno dokument Evropske komisije u koji je Politiko imao uvid predstavlja reakciju Brisela na pokušaj SAD da odvoje transatlantske partnere od prevelikih kapaciteta Kine.

Prema predlogu privremenog sporazuma od 3. oktobra, Vašington i Brisel su saglasni da obezbede "adekvatnu carinsku zaštitu od uvoza čelika i aluminijuma iz netržišnih izvora sa viškom kapaciteta".

To bi za čelik bila uvozna carina od 25% a za aluminijum 10%, preneo je 12. oktobra briselski Politiko i podsetio da te cifre odgovoraju Trampovim iz 2018.

Naime, 2018. je tadašnji američki predsednik Donald Tramp uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma iz sveta, uključujući EU, pozivajući se na nacionalnu bezbednost.

Članice EU ranije ove nedelje su dozvolile Komisiji da pregovara o zajedničkoj izjavi sa SAD ali se  suština plana još razmatra u glavnim gradovima.

U tekstu Politika se navodi da bi klub za čelik verovatno kršio pavila o nediskriminaciji Svetske trgovinske organizacije (STO) čije su članice i Kina, i EU, i SAD.

Dejvid Klajman iz briselskog nezavisnog instituta Brugel rekao je da je teško zamisliti transatlantski aranžman te vrste koji bi bio u skladu sa STO.

"Takav aranžman postavio bi zabrinjavajući presedan transatlantskog protekcionizma i predstavljao udarac sistemu trgovine zasnovanom na pravilima", rekao je Klajman.

Navodi se i da dokument na 13 strana otkriva činjenicu da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen želi da se približi Vašingtonu u nastojanju da pokaže ujedinjeni transatlantski front protiv Kine.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta