Evropska unija će od 16. pa do 22. oktobra sa oko 2.800 vojnika izvesti prvu zajedničku vojnu vežbu u području pomorske baze Rota u gradu Kadizu, na krajnjem jugu Španije.

Vežbi će, kako je najavljeno, 17. oktobra prisustvovati i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borel, a sa njim i predsednik vojnog komiteta EU (CEUMC), austrijski general Robert Briger i španski ministar odbrane admiral Teodoro Lopes Kalderon.

Približno 2.800 vojnika iz članica EU učestvovaće u simulaciji inicijalne faze operacije koja će uključiti špansko amfibijsko ofanzivno plovilo "Huan Karlos drugi", i interventnu borbenu grupu sastavljenu od 31 jedinice, uključujući i pomorske, kopnene, vazdušne jedinice i kibernetičku odbranu.  

Tokom  naredne nedelje oružane snage članica EU će uvežbavati kapacitet da budu kredibilan garant globalne bezbednosti, što je deo strateškog kompasa, dokumenta o vojnim prioritetima i potencijalima Unije, saopštila je služba za spoljne poslove EU EEAS.

U završnici vežbe, predviđeno je i amfibijsko iskrcavanje, napad i preuzimanje kontrole nad lukom, uz pomoć saveznika sa kopna, kako bi se stvorilo bezbedno okruženje.  

Vežba LIVEX je, kako se navodi, ključni korak u pripremi evropskih snaga za brzu intervenciju (EU RCD), koje treba da omoguće da Unije brzo i robusno reaguje na krize tako što će organizovano i koordinisano angažovati oružane snage zemalja članica.

Ujedno, LIVEX je, kako se dodaje, potreban i za zajedničko uvežbavanje snaga EU i osoblja i za proveru koncepata, sposobnosti i taktika.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EEAS