Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borel pozvao je na humanitarno primirje u sukobu između Izraela i Hamasa kako bi najneohodnije pomoć stigla u Gazu, čime se saglasio sa zahtevom Španije, Belgije, Holandije i Irske da se dogovori prekid vatre.

Sa takvim zahtevom se, sa druge strane, izričito ne slažu Nemačka, Austrija i Češka.

Borel je 23. oktobra uoči sastanka šefova diplomatija Evropske unije u Luksemburgu rekao da će ministri razgovarati o pozivu UN na "humanitarnu pauzu" i da je sada najvažnije da humanitarna pomoć ode u Gazu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš prethodno je tražio hitno primirje iz humanitarnih razloga. Gutereš je pozvao i EU da uputi takav poziv.

Borel je naglasio da "ljudi koji su oteti moraju biti oslobođeni".

"Očigledno je to deo svakog koraka ka deeskalaciji i moramo da počnemo da razmišljamo o oživljavanju političkog procesa", rekao je on.

Dodao je da je pomoć poslata ali da kamioni koji treba da je transportuju ne mogu da uđu u Gazu. "U ovom trenutku Egipat je spreman da pusti sve kamione koji čekaju u kolonama, ne želim da krivim nikoga, ali činjenica je da oni ne ulaze", rekao je Borel.

"Prvog dana dozvoljen je ulazak 20 kamiona - 20. Juče još 20. A u normalnim vremenima, kada nije rat, u Gazu svaki dan uđe 100 kamiona. dakle jasno je da 20 nije dovoljno", rekao je Borel. On je rekao da kamioni moraju da uđu da bi doneli ono što je najneophodnije.

Među prioritetima je naveo gorivo za generatore i desalinizaciju morske vode, jer bez struje i vode ne funkcionisu ni bolnice.

Na sastanak šefova diplomatija EU pozvan je i evropski komesar za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Janez Lenarčić, koji ministre treba da upozna sa situacijom u Pojasu Gaze i Izraelu.

Visoki predstavnik EU je pozvao da se u "ovim trenucima" ne zaboravi na Ukrajinu, koja je takođe na dnevnom redu sastanka šefova diplomatije EU.

Humanitarnom primirju se na sastanku usprotivila nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, rekavši da je sada najvažnija borba protiv terorizma, i da Izrael još trpi intenzivne raketne napade.

"Mir i bezbednosti za Izrael i Palestince biće jedino ako se vodi borba protiv terorizma", rekla je ministarka.

Izvor: Dnevni evropski servis/Beta

Foto: Beta/AP