Od početka ruske invazije na Ukrajinu, države Evropske unije su usvojile 11 paketa sankcija, ciljajući razne sirovine kao što su nafta, ugalj i čelik, ali materijali koje Brisel smatra "kritičnim" ili "strateškim" i dalje se u velikim količinama nesmetano izvoze iz Rusije u Evropu obezbeđujući velike prihode ruskim državnim preduzećima i oligarsima.

Mada su neke zapadne zemlje uvele sankcije ruskom rudarskom sektoru, pojedine evropske kompanije i dalje kupuju titanijum, nikl i druge metale od firmi bliskih Kremlju.

Od marta 2022. do jula ove godine, Evropa je uvezla iz Rusije kritične i strateške sirovine u vrednosti od 13,7 milijardi evra, prema podacima Eurostata i Zajedničkoj istraživačkog centra.

Više od 3,7 milijardi evra uvezeno je u prvoj polovini ove godine, uključujući nikl u vrednosti od 1,2 milijardi evra, prenosi EU Observer.

Centar za evropsku politiku procenjuje da do 90% nekih vrsta nikla koji se koristi u Evropi dolazi od ruskih snabdevača.

Uniji su kritične sirovine neophodne za postizanje klimatske neutralnosti do 2050, a one su ključne za proizvodnju elektronike, solarnih panela i električnih automobila, ali i u tradicionalnim industrijama kao što su aviosaobraćaj i odbrana.

Analiza ruskih carinskih podataka pokazuje da je najveći svetski proizvođač titanijuma Vsmpo-Avisma prodao titanijum u iznosu od najmanje 290 miliona evra u EU preko nemačkih i britanskih ogranaka od februara 2022. do jula 2023. Ta kompanija je delom u vlasništvu ruske vojno-industrijske kompanije konglomerata Rostek.

Rostek je pod sankcijama EU, ali Brisel nije uveo direktne sankcije za Vsmpo-Avisma.

Među najvećim evropskim kupcima te kompanije je Erbas, u kojoj vlasnički udeo imaju Francuska, Nemačka i Španija.

Od početka rata do marta 2023. Erbas je uvezao najmanje 22,8 miliona dolara titanijuma iz Rusije, četiri puta više u vrednosti i količini u poređenju sa prethodnih 13 meseci.

Nornikl, svetski lider u proizvodnji paladijuma i nikla visokog kvaliteta, izvezao je nikl i bakar u vrednosti od 7,6 milijardi dolara u EU preko finskih i švajcarskih filijala od početka rata do jula 2023.

Gotovo polovina prodaje te kompanije 2022. otišlo je u Evropu.

EU nije uvela sankcije toj kompaniji niti njenom direktoru i najvećem akcionaru Vladimiru Potaninu, oligarhu i bivšem zameniku premijera koji je pod sankcijama SAD i UK.

Proizvođač aluminijuma Rusal je u EU izvezao aluminijum u vrednosti od 2,6 milijardi evra tokom 16 meseci od početka rata. EU je uvela sankcije najvećem akcionaru u toj kompaniji Olegu Deripaski.

EU pokušava da smanji zavisnost od Rusije u pogledu kritičnih sirovina i u tom cilju je Evropska komisija je u martu predstavila Zakon o kritičnim sirovinama. Međutim, nagli prekid uvoza mogao bi da dovede do skoka cena što bi štetilo evropskim kupcima a koristilo Moskvi.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com