Proširenje Evropske unije na istok predstavljaće izazov za Portugal, posebno zbog “potencijalnih promena kohezionih fondova”, smatra portugalski minister finansija Fernando Medina.

"Samo aritmetički, Portugal će brzo preći u vrh najbogatijih zemalja u proširenoj Uniji", rekao je Medina na godišnjem kongresu Asocijacije ekonomista 25. oktobra u Lisabonu.

Proces proširenja će, prema njemu, biti povezan sa velikom integracijom stanovništva, ali istovremeno sa prihodima koji su znatno ispod proseka EU.

"Moramo da počnemo da se pripremamo za to kakva će biti budućnost zemlje u kontekstu EU posle proširenja", izjavio je Medina, braneći važnost kreiranja fonda ta strukturne investicije nakon 2026, što je najavljeno prilikom predstavljanja budžeta za 2024.

To je, kako je rekao, "jedan od glavnih izazova o kojima zemlja nije dovoljno i podrobno razmišljala" suočena s procesom proširenja koji će, "ako se materijalizuje ranije od drugih procesa proširenja, značajno promeniti mapu EU", prenela je portugalska novinska agencija Lusa.

"Od geopolitičkih pitanja, gde će proširenje na istok prirodno ojačati naginjanje EU ka istoku, ali pre svega u pogledu upravljanja i finansijskih instrumenata na nivou Unije", rekao je portugalski ministar.

Medina je istakao da se procenjuje da će proširenje odmah direktno uticati na one zemlje koje imaju značajne koristi od kohezionih fondova, a među kojima je i Portugal.

Kohezioni fondovi, koji čine jednu trećinu ukupnog budžeta EU, predstavljaju glavni instrument za pomoć slabije razvijenim područjima i prevazilaženje jaza između siromašnijih i bogatijih regiona.

Prema nedavnoj analizi lista Fajnenšal Tajms, ulazak Ukrajine u EU bi dao Kijevu pravo da u budžetskom periodu od sedam godina iz budžeta Unije povuče 186 milijardi evra, što bi mnoge dosadašnje korisnike budžetske pomoći Brisela prvi put pretvorilo u davaoce.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European Commission