Odbor za ustavna pitanja Evropskog parlamenta predložio je načine za unapređenje demokratskih aspekata predstojećih evropskih izbora, uključujući sistem "špicenknadidata" odnosno vodećeg kandidata.

Evroposlanici u nacrtu izveštaja usvojenom u Odboru traže da se ulože napori za povećanje izlaznosti na izborima 6-9. juna, posebno "mobilnih" građana (onih koji žive u drugoj članici EU a ne u onoj odakle su).

Takođe su pozvali Savet da brzo krene ka usvajanju novog evropskog izbornog zakona, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Predviđeno je da nacrt izveštaja bude na dnevnom redu plenarne sednice 20-23. novembra u Strazburu.

Evroparlamentarci su istakli da žale što se predložene novine za "mobilne" građane neće primenjivati na izborima sledeće godine, kao i zbog ograničenja koja sprečavaju Evropske političke partije (transnacionalne) da u punoj meri učestvuju u izbornoj kampanji.

U izveštaju se zahtevaju demokratski standardi prilikom nominacije kandidata, uključujući vodećeg kandidata za predsednika Evropske komisije.

Evropske političke partije treba da objave kandidata za šefa EK najmanje 12 nedelja pre izbornog dana, navodi se.

Takođe evroposlanici pozivaju na usvajanje novih pravila o političkim partijama i fondacijama i političkom oglašavanju. O tome se trenutno vode pregovori između Parlamenta i Saveta kako bi nova pravila bila na snazi za izbornu kampanju 2024.

Oni su istovremeno izrazili žaljenje što sistem vodećeg kandidata za izbor predsedika EK nije bio primenjen 2019. i insistiraju na jasnoj i kredibilnoj vezi između izbora birača i te pozicije.

Poslanici EP naglasili su da, prema Ugovorima EU, ti izbori zavise od obezbeđivanja većine u Parlamentu i pozvali Savet da prestane sa praksom dogovaranja "iza zatvorenih vrata".

U nacrtu izveštaja Odbora poziva se na sporazum EP i Evropskog saveta kako bi se obezbedilo da vodeći kandidati učestvuju u pregovorima odmah po održavanju evropskih izbora i daju zajednički predlog pre nego što Evropski savet da svoj.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta