Odlazeći holandski premijer Mark Rute rekao je da bi bio zainteresovan da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu prvog čoveka NATO ali da misli da su mu šanse da bude izabran male.

Rute je holandski premijer sa najdužim stažom. Trenutno vodi tehničku vladu do formiranja nove 22. novembra.

"Takva uloga (šefa NATO) bila bi zanimljiva jer bi nudila priliku da se tokom nekoliko godina doprinese na međunarodnoj sceni u periodu dramatičnih globalnih promena", rekao je Rute u intervjuu za radio stanicu Den Haag FM, preneo je Rojters.

Ipak, veoma je velika šansa da posao dobije neka Evropljanka, s obzirom na političku podršku za tu mogućnost, što bi, ocenio je Rute, takođe bilo veoma dobro.

Rute je neočekivano najavio izlazak iz holandske politike u julu, ubrzo pošto je podneo ostavku svog četvrtog kabineta. Tada je rekao da ne zna da li se smatra favoritom za čelnika NATO i da neće početi ličnu kampanju.

Stoltenberg je na funkciji generalnog sekretara NATO od 2014. i treba da se povuče u oktobru 2024.

Njemu je mandat produžen u julu po četvrti put pošto je 31 članica Alijanse odlučila da se drži iskusnog lidera umesto da pokušava da se složi oko njegovog naslednika dok traje ruski rat u Ukrajini, na pragu NATO.

Pre nego što je NATO odlučio da Stoltenberg ostane, diplomate su rekle da je Rute jak kandidat da ga nasledi. Holanđanin je tvrdio da u to vreme nije bio "na raspolaganju".

Rojters prenosi da su vlade nekih članica NATO signalizirale da smatraju da je vreme da Alijansa  dobije prvu generalnu sekretarku ali se nije pojavila nijedna kandidatkinja za koju bi se postigao neophodan konsensus.

Na pitanje o drugim međunarodnim pozicijama, Rute je rekao da nije zainteresovan za posao "sa pola radnog vremena" predsednika Evropskog saveta i da ne pripada "pravoj političkoj porodici" koja bi se razmatrala za predsednika Evropske komisije.

Izvor: Dnevni evropski servus

Foto: Beta/AP