Inflacija u zoni evra osetno je pala u oktobru, na 2,9%, što je najniži nivo za više od dve godine a zahvaljujući pojevtinjenju goriva i ubrzanom povećanju kamata Evropske centralne banke (ECB).

Tu ohrabrujuću vest zasenili su zvanični podaci o padu ekonomskih aktivnosti u 20 zemalja zone evra od 0,1% u trećem kvartalu, preneo je AP.

U oktobru je inflacija u zoni evra pala sa 4,3 godišnje u septembru jer je cena goriva smanjena za 11,1% a inflacija cena hrane usporila na 7,5%.

Pad inflacije ispod tri procenta sa više od deset odsto u oktobru 2022. približava stopu cilju ECB od 2% koji se smatra najboljim za ekonomiju.

Istovremeno više nema ekonomskog rasta koji je mesecima bio blizu nultog. Nemačka, najveća ekonomija zone evra, u trećem kvartalu je ubeležila pad ekonomskih aktivnosti od 0,1% dok je Francuska, druga po snazi ekonomija u zoni, imala toliki rast.

Opadanje inflacije usledilo je nakon niza povećanja kamata od strane ECB, s obzirom da su veće kamate tipičan lek za previsoku inflaciju.

Međutim, visoke kamatne stope takođe usporavaju ekonomski rast i poslednjih meseci su pogodile sektore koji su osetljivi na visinu cene zaduživanja, poput izgradnje novih kuća i poslovnih objekata, prenosi AP.

Inflacija je ipak još suviše visoka, pa se potrošači i dalje uzdržavaju od trošenja.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP