S obzirom na aktuelne geopolitičke izazove, godišnja Konferencija ambasadora EU, koja počinje 6. novembra u Briselu, fokusiraće se na novo globalno okruženje pogođeno krizama.

Konferencija će okupiti ambasadore EU iz 145 delegacija i kancelarija EU širom sveta, kao i šefove vojnih i civilnih misija EU i šefove predstavništava Evropske komsije iz svih 27 članica.

Na sednicama će se govoriti o spoljnoj politici EU u novoj geopolitičkoj eri, budućnosti bezbednosti i odbrane EU, proširenju i kompletiranju Unije, Globalnoj kapiji EU, odgovoru EU na krize, usponu Kine, borbi protiv klimatskih promena i zelenoj tranziciji...

Tema će biti i kako mobilisati građane EU širom sveta za glasanje na evropskim izborima u junu 2024.  

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel rekao je da se konferencija ove godine održava u kritičnom trenutku i da će naredni meseci biti ključni za globalni mir i bezbednost i budućnost sveta.

"Takođe će biti testiran kredibilitet EU. Kao diplomate EU radićemo na tome da ga očuvamo i da se založimo za pozitivnu ponudu koju EU ima za partnere širom sveta", rekao je Borel, objavio je EEAS.

Prvog dana Konferencije, koja traje do 10. novembra, učesnicima će se obratiti Borel, predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Učesnici Konferencije razgovaraće i sa potpredsednicima Komisije Marošem Šefčovićem i Valdisom Dombrovskisom, kao i komesatima Oliverom Varheijem, Jutom Urpilainen i Virginijusom Sinkevičiusom.

Na Konferenciji će biti i potpredsednici EBRD i EIB, kao i direktor Međunarodne organizacije za energiju Fatih Birol.

Konferencija pruža prilku da se sagleda domet EU u svetu i razgovara o glavnim prioritetima i zadacima za naredne mesece, naveo je EEAS.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Twitter EEAS