Nakon što je portugalski premijer Antonio Kosta podneo ostavku zbog istrage korupcije u vezi litijuma, kancelrija predsednika potvrdila je da će lideri stranaka biti pozvani na sastanak 8. novembra a da se dan kasnije očekuje sastanak Državnog saveta, savetodavnog tela predsednika. Sada se postavlja pitanje da li će Portugal na vanredne izbore ili će predsednik Marselo Rebelo de Sousa predložiti novog premijera.

Kosta je podneo ostavku pošto je uključen u opsežnu istragu o korupciji koja je dovela do optužbi protiv njegovog šefa kabineta i jednog od njegovih ministara.

"Funkcija premijera nije kompatibilna sa bilo kakvom sumnjom oko integriteta. U tim okolonostima očigledno sam podneo ostavku predsedniku republike", rekao je Kosta 7. novembra u obraćanju preko nacionalne televizije, preneo je AP.

On je to objavio nekoliko sati pošto je portugalska policija uhapsila njegovog šefa kabineta dok je sprovodila raciju u nekoliko javnih zgrada i drugih prostorija u okviru široke istrage o korupciji.

Vrhovni sud takođe ispituje kako su osumnjičeni koristili ime premijera i uključenost premijera u praksu pod istragom, saopštilo je državno tužilaštvo.

Kosta (62), socijalistički vođa Portugala od 2015. godine, rekao je da je nevin i zaplakao se dok se zahvaljivao porodici na njihovoj podršci tokom godina.

Politiko piše da je Kostino ime cirkulisalo u Briselu kao favorita za preuzimanje funkcije od predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela posle evropskih izbora u junu 2024, a u skladu sa podelom moći gde mesto predsednika Komisije ide EPP a predsednika Saveta S&D.

Istražni sudija istražuje navodne malverzacije, korupciju izabranih zvaničnika i trgovinu uticajem vezano za koncesije za rudnik litijuma blizu severne portugalske granice sa Španijom, i za planove za zelenu fabriku vodonika i centar za podatke u Sinesu, na južnoj obali.

Istražni sudija izdao je nalog za hapšenje za Vitora Eskariju, Kostinog šefa kabineta, gradonačelnika grada Sinesa i još troje ljudi zbog rizika od bekstva i da bi se zaštitili dokazi, navedeno je u saopštenju iz kancelarije tužioca.

Među imenovanim osumnjičenima, kako je navedeno, su ministar infranstrukture Žoa Galamba i šef ekološke agencije te zemlje.

Racije su između ostalog sprovedene u prostorijama Ministarstva za životnu sredinu, Ministarstva za infrastrukturu, gradsku upravu Sinesa, u privatnim stanovima i kancelarijama.

Iz kancelarije tužilaštva navedeno je da je u istrazi utvrđeno da su se osumnjičeni "pozivali na premijera" dok su činili navodne ilegalne aktivnosti.

Portugalski rudnici litijuma i projekti za vodonik deo su zelene inicijative kontinenta za koju se zalaže Evropska unija.

Liberalna partija Portugala Inicijativa liberal (IL) smatra da su prevremeni izbori sada jedino rešenje, preneo je EUObzerver.

Kostina Socijalistička partija, iako je izgubila više od deset poena od izbora 2022, i dalje je vodeća u istraživanjima i mogla bi da osvoji najviše poslaničkih mesta u slučaju novih izbora, piše Politiko i dodaje da nije jasno kakav bi uticaj na zemlju imalo da na vlasti ima partiju umešanu u veliku istragu korupcije.

Glavni rival socijalista je Socijaldemokratska partija koja je bila na vlasti posle ekonomskog kraha Portugala nakon evropske dužničke krize 2011. Briselski portal piše da se ta stranka borila da je ne povezuju sa politikom štednje a njen lider, advokat Luis Montenegro nije uspeo da stekne popularnost u javnosti

Montenegro je 7. novembra rekao da su novi izbori jedina opcija jer je "legitimitet Socijalističke partije srušen".

Kosta je rekao da se neće ponovo kandidovati za premijera.
Predsednik Portugala je pak rekao da bi raspuštanje parlamenta i novi izbori mogli da budu kontraproduktivni, s obzirom na aktuelnu finansijsku situaciju i implementaciju fondova za oporavak.

Izvor: DES/Beta

Foto: Beta/AP