Mađarska vlada 17. novembra je objavila početak neformalnog istraživanja koje će poslati biračima o brojnim pitanjima koja izazivaju podele, poput migracije, prava LGBTQ+ i podrške Ukrajini, kao i predlog da se blokira dalja pomoć EU Kijevu ako blok ne oslobodi Budimpešti zamrznuta sredstva.

Anekta, koju vlada zove "nacionalne konsultacije", ima 11 pitanja i odlikuje je anti-EU ton. Unija se optužuje da pokušava da Mađarskoj nametne politiku, preneo je AP.

Jedno od pitanja je da li Mađarska treba da blokira plan EU o četvorogodišnjem paketu pomoći od 50 milijardi evra za Ukrajinu ako blok ne odmrzne zamrznute milijarde evra pomoći za Mađarsku.

Ta pomoć je zamrznuta zbog bojazni u Briselu da vlada premijera Viktora Orbana ne poštuje standarde vladavine prava i ljudskih prava.

U jednom delu istraživanja navodi se da EU od Mađarske traži dodatnu pomoć za Ukrajinu iako sama nije dobila evropske fondove.

"Ne bi trebalo da plaćamo više da podržimo Ukrajinu dok ne dobijemo novac koji nam duguju", jedan je od ponuđenih odgovora u anketi.

Od kako je Orban došao na vlast 2010. sprovedeno je više anketa - nacionalnih konsultacija koje anketari i opozicija kritikuju da su manipulativne i sugestivne.

Orbanova vlada pak kaže da ta istraživanja jačaju pregovaračku moć zemlje na evropskom nivou jer pokazuju nacionalni konsensus o političkim pitanjima.

Anekta se šalje poštom svim Mađarima sa pravom glasa ali nema pravno obavezujući karakter. Uglavnom odgovore pošalje manje od 20% odraslih ali su odgovori 99% saglasni sa pozicijama vlade.

U jednom pitanju se navodi da EU "želi da napravi migrantska geta u Mađarskoj" i traži od ispitanika da kažu da li misle da Budimpešta treba da "prihvati briselske planove za migracije" ili da spreči stvaranje migrantskih geta.

U drugom se kaže da EU želi da Mađarska ukine sporni zakon kojim se zabranjuje dostupnost LGBTQ+ sadržaja maloletnicima i upozorava na "agresivnu LGBTQ+ propagandu" čija su meta deca.

Istraživanje sadrži još neka pitanja oko Ukrajine, uključujući predlog da EU prekine vojnu pomoć Kijevu i protiviljenje pregovorima o eventualnom članstvu Uktajine u EU.

Mađarska vlada odbila je da isporučuje oružje Ukrajini nakon napada Rusije na tu zemlju u februaru 2022. i protivi se sankcijama EU Moskvi zbog agresije.

Vlada je saopštila da su prethodne nacionalne konsultacije, koje su završene u januaru, pokazale da je 97% Mađara protiv sankcija Rusiji.

Međutim, anketu je popunilo i poslalo odgovore manje od 1,4 miliona od 9,7 miliona stanovnika.

Istraživanje treba da traje do 10. januara ali je vlada ranije produžavala rokove da bi povećala učešće.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK