Evropska komesarka za međunarodno partnerstvo Juta Urpilainen najavila je da će se kandidovati za predsednicu Finske. Ranije su se iz aktuelne Evropske komisije u domaću politiku vratili Marija Gabrijel i Frans Timermans, dok se Margrete Vestager privremeno povukla da bi se kandidovala za šeficu Evropske investicione banke.

Urpilainen je na svom nalogu na mreži X napisala da je spremna da bude kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) na predsedničkim izborima, da će kampanju početi 2. decembra i da će do Božića obići zemlju.

"Želim da mi Finci nastavimo da se zalažemo da nikoga ne ostavljamo iza nas", rekla je Urpilainen na konferenciji za novinare socijaldemokrata. "Zato sam na raspolaganju kao kandidat SDP na predsedničkim izborima", dodala je ona, prenosi briselski Politiko.

Finski medij Yie prenosi da će Urpilainen napustiti Evropsku komisiju 2. decembra kako bi počela kampanju za šestogodišnji mandat predsednika.

Predsednički izbori u Finskoj biće održani 28. januara uz mogući drugi krug u februaru.

Aktuelni predsednik Sauli Ninisto popularan je u zemlji koju je iz neutralnosti uveo u NATO ali mu 2024. ističe drugi uzastopni mandat i više ne može da se kandiduje.

Finska je inače ranije imala polu-predsednički sistem u kome je predsednik imao veću moć u spoljnoj i unutrašnjoj politici ali to posle ustavnih amandmana 1991, 2000. i 2012. više nije slučaj.

Finski socijalisti, uključujući bivšu premijerku Sanu Marin, molili su Urpilainen da "uskoči u izbornu trku" koja je uveliko u toku.

Prošlonedeljna anketa YLE pokazala je da samo 4% ispitanika podržava Urpilainen, odnosno da je na sedmom mestu među kandidatima, preneo je Politiko.

"Pred nama je 70 dana. Sve što treba da se kaže biće rečeno. Pravimo kampanju koja će biti primećena", rekla je Urpilainen.

Aleksander Stub, bivši premijer desnog centra koji se neuspešno kandidovao za "špicenkandidata" EPP 2019, prema anketi vodi ispred ministra spoljnih poslova Peke Havista.

Oli Ren, koji je u dva mandata bio evropski komesar, za proširenje i za ekonomiju, na četvrtom je mestu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: X/Jutta Urpilainen