Rumunska partija krajnje desnice AUR dobija na popularnosti i mogla bi da uđe u koalicionu vladu posle parlamentarnih izbora 2024. Ipak, sudeći prema analitičarima, šanse za to nisu velike jer se ostali politički akteri uglavnom drže podalje od njih.

Rumunija, članica EU, sledeće godine održaće lokalne, predsedničke, parlamentrne i evropske izbore, u ključno vreme za tu zemlju i Evropu, dok krajnja desnica, prema očekivanjima, nastavlja da dobija na snazi.

"Ti izbori su važni za političku situaciju u Rumuniji, kao i u celoj EU, gde popularnost krajnje desnice raste u mnogim članicama, poput Švedske, Slovačke i sada Holandije", rekao je za Juronjuz profesor komparativne politike na Univerzitetu u Notingemu Fernando Kasal Bertoa.

Izbori 2024. mogli bi da odrede "kompletno novi pravac zemlje", dodao je.

Istraživanje agencije INSCOP s početka novembra pokazalo je da vladajuća koalicija, koja uključuje leve Socijaldemokrate (PSD) i Liberale (PNL) sa desnog centra, neće imati potrebnu većinu na sledećim parlamentarnim izborima.

Koaliciona vlada ove godine ima problema sa javnim finansijama, što je situacija koja doprinosi jačanju krajnje desnice.

Istraživanje koje je poručio sajt vesti News.ro, rađeno krajem oktobra i početkom novembra na uzorku od 1.100 ispitanika, pokazalo je da bi 29,5% Rumuna glasalo za premijera Marsela Čolakua iz PSD a 18,4% za Liberale na izborima 2024.

Prema istraživanju INSCOP, ultra nacionalistička opoziciona partija Alijansa za jedinstvo Rumuna - AUR, što je na rumunskom skraćenica za zlato, dobila bi podršku 20,2% birača, tako da bi bila ispred Liberala.

Šta je AUR?

U decembru 2020. malo poznati AUR, formiran godinu dana ranije, dobio je gotovo 9% na parlamentarnim izborima. Od tada, prema anketama, jača, piše Juronjuz (euronews.com).

Rast popularnosti delom je rezultat podrške rumunske dijaspore koja, prema profesorki LUIŠ Gvido Karli Univerziteta u Rimu Alini Mungiu-Pipidi, "ima veliki procenat slabo kvalifikovanih ljudi sa margine koji zapravo rade samo sezonski u Evropi".

"Zovem ih, na veliko negodovanje nekih, 'lumpen dijasporom', da parafraziram Karla Marksa", rekla je Mungiu-Pipidi. "Njima je potrebna radikalna 'F... you' alternativa postojećem političkom sistemu i to nalaze" u AUR.

Partiji je da dobije podršku pomogla i pandemija, na isti način kao i Alternativi za Nemačku, rekla je Mungiu-Pipidi. "Oni su partija antivaksera i u Rumuniji, a s obzirom i na pravoslavnu crkvu, polovina populacije nije primila vakcinu. To je bio vetar u jedra za AUR", dodala je.

Da li će AUR biti deo nove koalicione vlade?

Kasal Bertoa kaže da će od rezultata izbora zavisiti da li će AUR biti deo koalicione vlade. "Liberali bi možda želeli da vladaju sa strankom krajnje desnice ali ne pod njom, pa bi mogli da ih dovedu ako imaju veću podršku od njih ali ne i obrnuto", dodao je.

"Međutim, sve je moguće. U Evropi vidimo trend normalizacije krajnje desnice i krajnje levice i izbori u Holandiji su jasan primer", rekao je Kasal Bertoa.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu u Bukureštu Klaudiu Tufis očekuje da AUR dobije malo više glasova nego na prethodnim izborima. "Ali, oni će verovatno biti u poziciji koja neće dozvoliti formiranje koalicije, političke stranke tvrde da AUR treba držati na odstojanju", dodao je.

Prema njegovim rečima, veća je verovatnoća da Socijaldemokrate i Liberali nastave u istoj koaliciji kao poslednjih deset godina.

Kada je reč o evropskim izborima u junu 2024, sa podrškom koju sada ima u anketama, AUR bi mogao da ima između osam i 11 evroposlanika, piše Juronjuz.

EU i situacija u Rumuniji

Kasal Bertoa misli da EU pažljivo prati šta se dešava u Rumuniji "i velika je stvar što EU ima mehanizme da interveniše ako te partije krajnje desnice prete demokratiji ili vladavini prava".

Problem je, kako je rekao, što "nema načina da se zaustavi rast krajnje desnice".

Tufis se slaže s tim i kaže da, čak i da AUR bude jak na evropskim izborima, "biće pod kontrolom Evropskog parlamenta".

Mungiu-Pipidi misli da EU nema razloga za brigu oko AUR. "Rumuniju dobro kontroliše koalcija levice i desnice koju solidno podržavaju njene moćne tajne službe i vojni establišment", dodao je. Takođe je rekao da crkva možda flertuje sa AUR ali da uvek stoji uz vlast.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta