Grčki premijer Kirijakos Micotakis saopštio je da će Grci koji žive u inostranstvu, a upisani su u birački spisak u Grčkoj, moći da glasaju poštom na predstojećim evropskim izborima.

Micotakis je uvođenje glasanja poštom za sve koji to žele u Grčkoj i van zemlje objavio na početku sednice vlade 30. novembra, preneo je ekathimerini.com.

Prema rečima premijera, to će omogućiti da glasaju "desetine, stotine hiljada naših sugrađana koji ne bi učestvovali u drugim okolnostima", poput starijih, bolesnih, osoba sa invaliditetom, mladih koji rade na sezonskim poslovima, onih koji rade na dan izbora.

Micotakis je rekao i da vlada neće deliti zemlju na izborne jedinice, o čemu se razmišljalo poslednjih meseci, nego će zadržati praksu koja se primenjuje od 1981.

Rekao je i da će se glasanje poštom koristiti i na narednim nacionalnim izborima, bez obzira da li su birači u Grčkoj ili u inostranstvu, preneo je greekreporter.com.

On je rekao i da je glasanje poštom usvojeno u većini zemljama i da je vreme da ga usvoji i Grčka.

"To je mudra reforma, ona povećava biračko telo koje učestvuje na izborima i najmoćniji je odgovor na uzdržanost i nedelovanje", istakao je Micotakis.

Takođe je premijer najavio promenu sistema za izbor 21 predstavnika Grčke u Evropskom parlementu. Kako je rekao, o predstavnicima u EP će odlučiti birači a ne partijski lideri, što je bila praksa do sada.

"Smatram da glavnu reč kod izbora svakog nacionalnog predstavnika, bez obzira da li za nacionalni ili Evropski parlament, u krajnjoj liniji treba dati građanima... ", rekao je Micotakis.

Premijer je rekao da odluka o glasanju poštom prati inicijativu njegove vlade iz 2021. da se dijaspori omogući da glasa bez povratka kući, preneo je greekreporter.com.

Grčka je bila jedina zemlja u Evropi, možda i u celom zapadnom svetu, gde je punopravnim građanima koji žive u inostranstvu bilo uskraćeno pravo da glasaju na grčkim izborima u zemlji prebivališta, bilo glasanjem u ambasadi ili poštom.

Iako je učešće Grka koji žive u inostranstvu na izborima 2023. bilo razočaravajuće zbog birokratskih prepreka, bio je to korak napred.

Navodi se da su dva glavna uslova-prepreke prihvaćena i nametnuta od strane opozicije 2021. Prvi je da oni koji imaju pravo glasa moraju imati dvogodišnji borabak u Grčkoj u poslednjh 35 godina, što je teško, možda i nemoguće dokazati, a drugi da stariji od 30 godina moraju biti registrovani u poreskoj bazi Grčke.

Većinu dijaspore, piše grčki portal, obeshrabruju nametnuti birokratski uslovi i glomazan proces pribavljanja i overe dokumenata.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP