Visoki zvaničnici EU 6. decembra stižu u Peking gde će sutra biti održan 24. samit EU-Kina u čijem će fokusu biti međusobni odnosi  i međunarodna pitanja, uključujući agresiju Rusije na Ukrajinu i situaciju na Bliskom istoku.

EU će na prvom samitu "licem u lice" od 2019. predstavljati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Visoki predstavnik Žozep Borel koji će na odvojenim sastancima razgovarati sa predsednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Li Ćiangom, saopštio je Savet EU.

Kako se navodi, samit će biti prilika za angažovanje sa Kinom na najvišem nivou i nastavak konstruktivnih i stabilnih odnosa EU i Kine.

Lideri EU i Kine razgovaraće o načinima za obezbeđivanje uravnoteženijeg i recipročnog odnosa u trgovini, kao i u oblastima od zajedničkog interesa, poput klimatskih promena, bezbednosti hrane, globalnog zdravlja i spremnosti za pandemiju.

EU će, saopštio je Savet, zagovarati potrebu za podrškom multilateralnom na pravilima zasnovanom međunarodnom poretku i podsetiti na pristup EU za smanjenje rizika i ekonomsku bezbednost.

Briselski Politiko piše da lideri EU žele da Peking konačno zaustavi kineske kompanije da pomažu Rusiji da uvozi robu dvostruke namene iz EU, odnosno vrhunsku tehnologiju napravljenu u Evropi koja je potrebna Rusiji za oružje.

Jedan visoki zvaničnik EU rekao je da je Brisel "veoma zabrinut zbog kršenja sankcija" i da želi da se Kina pobrine za neke entitete koji zaobilaze njegove sankcije.

"Poželjna opcija je da se Kina sama pozabavi (problemom) ali mi imamo alate da se s tim nosimo sami, ako je potrebno", rekao je taj zvaničnik.

Zvaničnik EU je za briselski portal rekao i da će Unija, ako Si ne zaustavi to zaobilaženje sankcija, uvesti sankcije za 13 kineskih kompanija.

EU želi i da Kina počne da radi na ogromnom trgovinskom deficitu koji je, veruju u Briselu, "veštački naduvan" brojnim kineskim ograničenjima na uvoz i subvencijama njenom glavnom izvozu.

Fon der Lajen je u intervjuu za AFP pred put istakla da je trgovinski deficit EU sa Kinom udvostručen za dve godine, na rekordnih 390 milijardi evra u 2022.

"Evropski lideri neće tolerisati neravnotežu u trgovini na dugi rok", rekla je šefica Komisije dodajući da je kineski izvoz u EU tri puta veći od izvoza Unije u tu zemlju.

Savet EU podsetio je da su lideri Unije u zaključcima sa Evropskog saveta u junu potvrdili višestruki pristup prema Kini i kontinuirano angažovanje s tom zemljom u cilju odgovora na globalne izazove i obezbeđenja jednakih uslova za izbalansirane ekonomske i trgovinske odnose.

Istovremeno se u Pekingu, prema rečima ministra spoljnih poslova Kine Vanga Jia, nadaju da će na predstojećem samitu unaprediti odnose sa EU a fokus će biti na pragmatičnoj saradnji u suočavanju sa složenom situacijom i izazovima.

Vang je na sastanku sa diplomatama EU u Pekingu ranije ove nedelje rekao da dve strane treba da gledaju na bilateralne odnose iz strateške perspektive i dodao da kineska politika prema Evropi ostaje stabilna, preneo je Rojters.

"Kina i EU ne gledaju potpuno isto na međunarodna i regionalna pitanja i samo držeći se komunikacije i koordinacije mogu da imaju konstruktivnu ulogu u održavanju svetskog mira i stabilnosti i suočavanju sa globalnim izazovima", rekao je Vang prema izveštaju Sinhue.

Prethodni samit EU-Kina održan je u aprilu 2022. putem video konferencije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: