Savet EU i Evropski parlament postigli su 13. decembra preliminari sporazum o osnivanju novog tela EU za suzbijanje pranja novca i finansiranje terorizma (AMLA), što je centralni deo šireg zakonskog paketa protiv pranja novca koji treba da zaštiti građane i finansijski sistem EU.

AMLA će imati neposredno i posredno pravo nadzora nad institucijama finansijskog sektora koje imaju zakonsku obavezu da obrate pažnju na rizike.

Sporazumom nije određeno sediše nove agencije i to će biti tema odvojenih pregovora, saopštio je Savet EU.

Imajući u vidu prekograničnu prirodu finansijskih krivičnih dela, nova agencija će osnažiti kako efikasnost, tako i pravni okvir za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, tako što će biti uspostavljene funkcije nacionalnih supervizora za finansijski sektor.

AMLA će, kako se navodi, pružati pomoć i u drugim sektorima poslovanja i biće ujedno i  kooordinator službi finansijske kontrole u članicama EU.

Provizionalni sporazum predviđa proširenje baze podataka AMLA i ona će formirati i ažurirati centralnu bazu informacija relevatni za sistem nadzora.

Organe AMLA činiće odbor sastavljen od predstavnika nacionalnih supervizora i finansijske policije iz svih zemalja članica, i izvršni odbor u kojem će biti predsedavajući nove agencije i pet stalnih članova, i oni će ujedno biti i rukovodstvo AMLA.  

Sporazumom, Savet EU i parlament su poničtili određena prava veta Evropske komisije, posebno kada je reč o budžetskim pitanjima i o uzbunjivačima. Uvodi se, naprotiv, osnaženi mehanizam tretmana informacija od uzbunjivača iz finansijskog sektora, ali i od vladinih službenika.  

Trenutno su u toku pregovori o sedištu nove institucije, a posle toga će provizoni sporazum biti fiinalizona i podnet na usvajanje poslanicima Evropskog parlamenta, naveo je Savet EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropski parlament