Španija, kao predsedavajući Saveta Evropske unije i Evropski parlament postigli su 20. decembra ujutro sporazum o velikoj reformi politike azila i migracija EU.

"Postignut je politički dogovor o pet elemenata novog Pakta o migracijama i azilu", napisalo je špansko predsedništvo Saveta EU na društvenoj mreži X.

Pet budućih zakona EU o kojima je postignut dogovor odnose se na sve faze upravljanja i kontrole migracija.

Oni sežu od skrininga ilegalnih migranata koji dođu u EU, uzimanja biometrijskih podataka, procedura za podnošenje i obradu zahteva za azil, pravila o tome koja je članica EU nadležna za te zahteve, do solidarnosti država EU u rešavanju kriznih situacija.

Pravila se odnose i na slučaj instrumentalizacije migranata, kada treće zemlje, ili neprijateljski nastrojeni akteri zloupotrebljavaju migrante kako bi destabilizovali Uniju, i u takvim slučajevima je previđena i mogućnost privremene suspenzije standardnih pravila postupka dodele azila, saopštio je Evropski parlament.

Nova pravila za proces skrininga, odnosno provere migranata koji ne ispunjavaju uslove za ulazak u EU, predviđaju da oni budu povrgnuti proveri pre prelaska spoljnih granica bloka, što obuhvata njihovu identifikaciju, uzimanje biometrijskih podataka, zdravstvenu i bezbednosnu proveru, što sve može da traje do sedam dana.

U obzir će, kako se navodi, biti uzete specifične potrebe dece, a svaka članica EU će formirati nezavnisni mehanizam nadzora koji će brinuti o poštovanju osnovnih prava i sloboda migranata.  

"EU ispunjava svoje obećanje da će unaprediti sistem azila i migracija. Građani širom EU žele da se njihove vlade pozabave izazovom ilegalnih migracija, a današnji dogovor je veliki korak u tom pravcu. Ova reforma je ključni deo slagalice. Ali EU ostaje posvećena i rešavanju osnovnih uzroka migracija, i sa zemljama porekla i tranzita radi na suzbijanju krijumčarenja migranata", izjavio je španski ministar unutrašnjih poslova Fernando-Grande Marlaska Gomez, prenosi Savet EU.

Agencije prenose da reforma predviđa i centre zatvorenog tipa u blizini granica radi bržeg vraćanja onih koji nemaju pravo na azil u EU. Politički dogovor tek treba formalno da bude odobren, a cilj je konačno usvajanje svih tekstova pre evropskih izbora u junu 2024. godine.

Reforma je naišla na kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Oko pedeset međunarodnih nevladinih organizacija uputilo je otvoreno pismo pregovaračima i upozorilo ih na rizik ovog migracionog pakta koji može da dovede do "loše osmišljenog, skupog i okrutnog sistema".

Narednih nedelja biće razrađeni detalji provizornog sporazuma, a zatim će on biti podnet Savetu EU i parlamentu Unije na usvajanje.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Lampeduza - Evropska komisija