Na početku rata u Ukrajini nisu u dovoljnoj meri prepoznati potencijali i izdržljivost ruske vojske, ocenio je nemački general Kristijan Frojding.

"Izdržljivost Rusa u početku nije prepoznata na način kako je danas vidimo", izjavio je general-major Bundesvera koji je šef centra za praćenje situacije u Ukrajini u ministarstvu odbrane.

"Nismo prepoznali ni ono što danas jasno vidimo, a to je da će uprkos drakonskom režimu sankcija uspeti da unaprede, dograde svoj vojno-industrijski kompleks i da povećaju proizvodne kapacitete", rekao je Frojding za dnevnik Ziddojče cajtung.

On je dodao nije postojala svest, ili volja da se shvati da će saveznici nastaviti da snabdevaju Rusiju. "Bile to Severna Koreja, Kinja, ili zemlje globalnog juga. Pa ako su te države slale i samo osvetljenje za frižidere, koje može biti upotrebljeno u vojner svrhe", rerkao je nemački general.

On je ipak ocenio da je ukrajinska protivofanziva, uprkos nerealnim očekivanjima da će brzo uroditi velikim vojnim uspesima, unazad gledajući bila uspešna jer je "80% Ukrajine i dalje slobodno posle dve godine borbe protiv navodne svetske vojne sile".

"Pedeset odsto područja koja su izgubili ponovo su vratili. Ruska crnomorska flota je faktički proterana iz zapadnog dela Crnog mora", a Ukrajina uspeva sistemima sopstvene izrade da zadaje udarce iza ruskih linija, rekao je Fojding, koji vodi i štab za planiranje nemačke vojske.

Naglasio je da su ljudski i materijalni gubici Rusa ogromni, i da je procena nemačkog ministarstva da se samo broj uništenih ruskih tenkova i oklopnih vozila kreće u visokom četvorocifrenom rasponu.  

Za nemački Bundesver, prema rečima generala, jedna važna pouka ruske agresije na Ukrajinu je i potpuno novi značaj vođenja rata dronovima, zbog čega je u ministarstvu formirana i posebna operativna grupa za bespilotjne letelice.

Ta operativna grupa treba da omogući da se nemačka vojska brzo opremi različitim verstama dronova, ali i odbrambenim sistemima i obukom za njihovo korišćenje, rekao je Frojding, naglačavajući da to neće biti relevantno samo za mehanizovane jedinice kopnene vojske, "već će upotreba i odbrana od dronova biti zadatak za sve".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay