Prvi veliki događaj u sklopu belgijskog predsedavanja EU biće održan 5. januara a reč je o tradicionalnoj poseti koledža komesara saveznim, regionalnim i ministrima zajednica Belgije koji će predsedavati formalnim i neformalnim sastancima Saveta u prvoj polovini 2024.

Događaj u palati Egmont u Briselu u popodnevnim satima završiće se zajedničkom konferencijom za štampu belgijskog premijera Aleksandera de Kroa i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Ta poseta pružiće priliku evrokomesarima i belgijskim ministrima da koordinišu programe rada, saopštilo je belgijsko predsedavanje EU.

Mada tradcionalna, poseta je i posebna jer će tokom belgijskog predsedavanja biti okončan petogodišnji mandat koledža 27 komesara, kao i nekih belgijskih zvaničnika.

Naime, početkom juna će biti održani evropski izbori ali će u isto vreme (9. juna) biti održani i nacionalni i regionalni izbori u Belgiji.

Približavanje izbora utiče na belgijsko predsedavanje EU i na drugi način.

"Više od 150 zakonodavnih dosijea i dalje je na stolu. Imamo nekoliko meseci, do sredine aprila, da ih završimo u što većem broju", rekao je predstavljajući prioritete predsedavanja u decembru belgijski premijer.

Istovremeno je ministarka spoljnih poslova Ađa Labib rekla da će se truditi da predsedavanje bude zajednički uspeh "za Belgiju, za Evropu i s obzirom na uticaj koji će imati na svet i evropske građane".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: consilium.europa.eu