Turska, Bugarska i Rumunija potpisale su 11. januara sporazum o saradnji u uklanjanju mina koje plutaju Crnim morem od početka rata u Ukrajini i ugrožavaju brodski saobraćaj.

Turski ministar odbrane Jašar Guler rekao je da je potpisanim memorandumom uspostavljena operativna grupa za protivminska dejstva, u kojoj će biti predstavnici tri zemlje članice NATO i koja će se baviti problemom mina, prenela je agencija AP.

"Zajedno smo odlučili da potpišemo protokol između tri zemlje da bi se efikasnije borili protiv opasnosti od mina u Crnom moru tako što ćemo unaprediti saradnju i koordinaciju", rekao je Guler na konferenciji za novinare sa svojim rumunskim kolegom Angelom Tilvarom i zamenikom ministra odbrane Bugarske Atanasom Zaprijanovim.

Dogovor je usledio nakon što je Ankara prošle sedmice zabranila da u Crno more uplove dva minolovca koje je Ukrajini donirala Velika Britanija.  

Turska je posle početka napada na Ukrajinu, u februaru 2022. godine, zabranila ruskim i ukrajinskim brodovima plovidnu kroz Bosfor i Dardanele tako što je aktivirala konvenciju iz Montrea iz 1936. godine koja reguliše status ta dva moreuza.

Pozvala je i zemlje koje nemaju izlaz na Crno more da ne šalju ratne brodove.

Guler je rekao da je sprovođenje Konvencije iz Montrea važno za regionalnu bezbednost. Ujedno je sugerisao da bi kada se završi rat u Ukrajini, i druge zemlje mogle da učestvuju u akcijama neutralizacije mina.

Kijev i Moskva optužuju se međusobno za "odmetnute" pomorske mine koje su dospele i do crnomorskih obala.

Incijativa tri zemlje ima ta cilj da učini bezbednijom plovidbu za brodove, uključujući i one koji transportuju žitarice iz Ukrajine.

Turska je 2022. zajedno sa Ujedinjenim nacijama posredovala u postizanju dogovora o slobodnoj plovidbi ukrajinskih brodova sa žitaricama kroz Crno more, ali je Rusija godinu dana kasnije odbacila taj sporazum.

Od tada, ukrajinski brodovi sa žitaricama plove koridorom na zapadu Crnog mora, duž obala Moldavije, Rumunije, Bugarske i Turske.

Izvor: Dnevni evropski servis/AP

Foto: Ministarstvo odbrane Rumunije