Evropski socijalisti na putu su da izaberu relativno nepoznatog Nikolasa Šmita, evropskog komesara za radna mesta i socijalna prava, za svog kandidata za predsednika Evropske komisije na evropskim izborima početkom juna. Istovremeno raste pritisak na Ursulu fon der Lajen da kaže da li će se ponovo kandidovati.

Luksemburški političar Šmit (70) favorit je da postane "špicenkandidat" socijalista, rekla su za Politiko tri izvora upoznata sa odlukom.

Šmita podržavaju nemačka Socijaldemokratska partija (SPD) i španska Socijalistička radnička partija (PSOE), dva glavna igrača u grupi socijalista EU.

U prilog Šmitu ide i to što nema drugog kandidata, piše Politiko.

Evropski socijalisti suočili su se sa izazovom izbora široko prepoznatljivog kandidata da se suprostavi Fon der Lajen, ako ona bude "špicenkandidat" narodnjaka, o čemu se naveliko spekuliše.

Kako piše bnnbreaking.com, prethodni kandidati, poput Fransa Timermansa koji je napustio Brisel zbog nacionalne politike, ili Maroša Šefčoviča koji nije mnogo poznat van Brisela, otpali su.

U motivacionom pismu za vodećeg kandidata socijalista, u koje je Politiko imao uvid, Šmit navodi da mu iskustvo na poslu evrokomesara i prethodno u luksemburškoj politici daju "solidan uvid i praktično znanje u nacionalnoj i evropskoj politici". Dodao je da će "njegov lični angažman biti vođen snažnim političkim uverenjem i optimizmom".

Jedan zvaničnik istakao je da, iako je Šmit možda nepoznat van Brisela, politički uticaj i iskustvo Luksemburžanina mogu da budu prednost socijalista u pregovorima za najviše funkcije posle evropskih izbora. Socijalisti, koji tradicionalno dobijaju mesto visokog predstavnika EU za spoljnu politiku, sada očekuju da njihov čovek bude predsednik Evropskog saveta, što je sada liberal Šarl Mišel.

Portparol Partije evropskih socijalista rekao je da se proces nominacije završava 17. januara, što bi značilo da ima još malo vremena da Šmit dobije protivkandidata, i da će lista kandidata biti objavljena kada budu potvrđeni.

Pritisak na šeficu EK


U međuvremenu raste pritisak na Ursulu fon der Lajen da se izjasni o eventualnom drugom mandatu. Kako piše Politiko, na nedavnom sastanku sa Fon der Lajen nekoliko ambasadora EU "ljubazno" je pitalo o njenim planovima oko drugog mandata.

Kako je briselski portal ranije pisao, Evropska narodna partija (EPP) dala je potencijalnim kandidatima za vodećeg kandidata grupe rok do 21. februara da iskažu nameru. O tome će se početkom marta odlučivati na partijskom kongresu u Bukureštu.

Predsednik EPP Manfred Veber rekao je da bi Fon der Lajen bila najbolji izbor za vodećeg kandidata partije.

Prema procesu sa kojim su se složile političke partije EU, ali ne i šefovi država ili vlada, vodeći kandidat političke grupe koja osvoji najviše glasova na izborima za Evropski parlament trebalo bi da bude podrazumevani izbor za narednog šefa Komisije.

Usrula fon der Lajen, ako odluči da "trči trku", neće morati da se povuče sa funkcije predsednice EK, niti da uzima odsustvo, prema internim pravilima ažuriranim 2018. kako bi se omogućilo komesarima da zadrže poslove dok vode kampanju za službu EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK