Glavni kandidat desničarske, populističke Slobodarske partije Austrije (FPOe) na izborima za Evropski parlament Harald Vilimski, izrazio je nadu da će u tom parlamentu biti uspostavljeno jedinstvo desničarskih partija, a kao budućeg "sjajnog reformskog partnera" naveo je i Srpsku naprednu stranku.

Iskusni evroposlanik Vilimski je za austrijsku agenciju APA rekao da bi tako grupa Identitet i demokratija (ID), kojoj pripada i njegova partija,  mogla da sarađuje sa grupom Evropskih konzervativaca i reformista (EKR) pod jednim krovom, čak i ako se ne slažu u svim pitanjima.

Njegova želja bila bi, kako je rekao, da "partije desno od centra naprave savez koji bi bio najveći u Evropi, i tako dovedu do zaokreta". On je najavio da će u EP "još više tematizirati pogrešan razvoj EU", raditi na širenju saveza desnice i na tome "da EU ponovo vrati na normalan kurs", preneli su 17. januara austrijski mediji.

Prema nekim anketama ID i EKR bi zajedno u Evropskom parlamentu bile druga po snazi politička grupa. Prepreka je, međutim to što italijanska premijerka Đorđa Meloni iz Braće Italije ne želi da sarađuje sa ekstremno desnom Alternativom za Nemačku (AfD).

Zato bi, prema rečima Vilimskog, moguće rešenje bila saradnja dve grupe pod jednim krovom, i to u pitanjima o kojima postoji potpuni konsenzus.

Njegova partija i dalje kritikuje sankcije protiv Rusije i ogromnu novčanu pomoć Ukrajini, koja, prema oceni Vilimskog, nije podobna da bude kandidat za članstvo u EU.

Realistično bi bilo samo proširenje EU na Srbiju, a partija njenog predsednika Aleksandra Vučića "bila bi naravno sjajan reformski partner", rekao je austrijski desničar.

Ocenivši da se EU nepravedno odnosi i prema Mađarskoj i njenom premijeru Viktoru Orbanu, Vilimski je rekao da bi Orban trebalo da dobije i veći uticaj u Uniji.

Vilimski je rekao da bi, kada Belgijanac Šarl Mišel ove godine npusti mesto predsednika Evropskog saveta, Orban za slobodarsku partiju bio odlično rešenje za tu dužnost.

Slobodarska partija Austrije već je odavno zacrtala teme sa kojima će nastupati na evropskim izborima, a to su vraćanje nadležnosti iz Brisela na nacionalne države, direktna demokratija i borba protiv zloupotrebe azila i ilegalnih migracija, rekao je Vilimski.

Novije ankete previđaju da bi slobodarska partija, koja u sadašnjem sazivu EP ima tri poslanika, na junskim izborima mogla da osvoji još više mandata.

Vilimski, koji je sredinom januara izabran za špicenkandidata FPOe, je izrazio uverenje da bi njegova partija na tim izborima mogla da ostvari ubedljivu pobedu i osvoji više od 30% glasova.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropski parlament